Web Analytics

Caleidoscop

de | 26.07.2018 14:10 | Cultură

Negustorii celebri ai Piteștiului anului 1632

1632. Pe la 1632 trăiau la Piteşti doi negustor celebri. Necula, fiul lui Apostol din Piteşti, avea obiceiul să meargă prin sate şi să arvunească mierea. Atunci când datornicii săi nu-şi puteau plăti datoriile în numerar, negustorul le lua caii în loc. Stamatie era, de asemenea, un negustor cu dare de mână, care îşi cumpărase proprietăţi în Bucureşti.

Se înfiinţează la Pitești seminarul pentru pregătirea preoţilor

În 1836, Episcopul Ilarion al Argeşului înfiinţează la Piteşti un seminar pentru pregătirea preoţilor. Aici va funcţiona până în anul 1838, când va fi mutat la Curtea de Argeş.

Proclamaţia domnitorului Barbu Știrbei de la Piteşti

În momentul declanşării Războiului Crimeei, Barbu Ştirbei (foto), domnitorul Ţării Româneşti, părăseşte ţara, în octombrie 1853, fără să renunţe la tron. În acest sens, domnitorul a dat o proclamaţie de la Piteşti. După un an, Barbu Ştirbei a revenit în ţară.

Henri Trenk a pictat Schitul Trivale

Pe 19 mai 1861, pictorul Henri Trenk depune la minister o serie de 16 tablouri din albumul care cuprindea imagini cu mânăstirile din Argeş şi Vâlcea. Între acestea se afla şi tabloul în sepia reprezentând Schitul Trivale.

Unitățile industriale reprezentative ale Piteștiului la 1906

1906. Ca unități industriale reprezentative orașul Pitești avea Moara Sistematică de Făină, Abatorul, Fabrica de Pielărie și Încălțăminte din Găvana (comună suburbană).

Finalizarea mai multor lucrări în Pitești

1969. decembrie 12. Finalizarea lucrărilor pentru: Autobaza Pitești-Sud, Liceul Industrial Nr. 8 (strada Mircea Vodă), Exploatarea de Transport Local (strada Depozitelor).

Participări importante din Pitești la mari construcții din țară

1970-2002. Participări importante din Pitești la realizarea Canalului Nou Dunăre – Marea Neagră, Autostrada Pitești – București, Casa Poporului din Capitală, Canalul Dunăre – București, strângerea recoltei, Autostrada București – Constanța.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento”, de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole