Web Analytics
scris sâmbătă, 06.01.2024

6 ianuarie: Boboteaza. Tradiții, obiceiuri, superstiții

În tradiția ortodoxă și catolică, ziua de 6 ianuarie marchează Botezul Domnului, Boboteaza sau Teofania. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.

6 ianuarie: Boboteaza. Tradiții, obiceiuri, superstiții

Citește și: Niciuna dintre cabanele Direcției Silvice Argeș introduse în circuitul turistic nu are autorizație de securitate la incendiu


Botezul Domnului este consemnat în Evanghelia după Matei, capitolul 3, versetele 13-17, și în alte evanghelii. Evenimentul are loc atunci când Isus vine la Iordan pentru a fi botezat de către Ioan Botezătorul.
În tradiția ortodoxă, sărbătoarea Botezului Domnului este asociată și cu sfințirea apei. Preoții binecuvântează apele și credincioșii aduc agheasmă (apă sfințită) la casele lor, considerându-se că apa binecuvântată în această zi are calități speciale de curățare și sfințire. Apa are o semnificaţie specială în această zi; se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase, astfel, în ziua de Bobotează nu se spală rufe. De asemenea, se spune că nu e bine să te speli pe cap, pentru că se murdăreşte apa sfinţită. Unii bătrâni spun că dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot anul. Boboteaza marchează, de asemenea, finalul sezonului sărbătorilor de iarnă.

Citește și: Argeș. Azil de bătrâni fără autorizație! 16 vârstnici din București, în patru camere!


În ziua Botezului Domnului nu este bine să lași haine la uscat, căci diavolii își caută scăpare, ascunzându-se sub ele.
În popor se mai spune că două săptămâni după Bobotează nu se recomandă să speli în pârâuri rufele sau cămășile, căci diavolii abia așteaptă să se agațe de ele.
Vremea din ziua de Bobotează o prevestește, conform credinţei populare, pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă. Dacă bate crivățul, este semn că vor fi roade bogate, iar dacă va curge apa din streașină, se va face vin bun. Totodata, daca de Bobotează pomii sunt îmbrăcați în promoroacă, va fi belșug și sănătate.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *