Web Analytics
scris luni, 06.01.2025

6 Ianuarie 1802: S-a născut, la Târgovişte, Ion Heliade Rădulescu – scriitor, lingvist şi om politic român.  Întemeietorul presei scrise în Ţara Românească

În ziua de 6 Ianuarie 1802: s-a născut, la Târgovişte, Ion Heliade Rădulescu, scriitor, lingvist şi om politic român;  întemeietorul presei scrise în Ţara Românească; (m. 27 aprilie 1872).

6 Ianuarie 1802: S-a născut, la Târgovişte, Ion Heliade Rădulescu – scriitor, lingvist şi om politic român.  Întemeietorul presei scrise în Ţara Românească

  A fost un animator al mişcării culturale româneşti paşoptiste; unul dintre iniţiatorii Societăţii Literare (1827) şi ai Societăţii Filarmonice (1833); întemeietor al presei din Ţara Românească („Curierul românesc” (1829), prima gazetă în limba română apărută în ţară; „Muzeu naţional” (1836); „Curier de ambe sexe” (1837), care promova debuturile şi traducerile, precum şi valorificarea creaţiei literare); ca membru al Guvernului provizoriu şi al Locotenenţei domneşti a avut o atitudine moderată.

A fost de asemenea membru fondator al Societăţii Academice Române din 1867 și primul său președinte, considerat cea mai importantă personalitate din cultura română prepașoptistă, prin aportul său cultural și estetic la dezvoltarea literaturii române, fiind apreciat și ca un precursor al poeziei moderne; (m. 1872). 

După obiceiul și în spiritul vremii, Ion Heliade Rădulescu învață limba greacă, înainte de a învăța să citească românește din lucrarea Istoria pentru începutul românilor în Dachia a lui Petru Maior (asemeni lui C. Negruzzi, în Moldova), sub influența mamei sale, Eufrosina, care „știa carte numai grecească”, după cum mărturisește Heliade.

A fost și director al Arhivei Țării Românești, în perioada 1843-1848.

Ion Heliade Rădulescu a fost o personalitate marcantă a Revoluției de la 1848 din Țara Românească, fiind membru al guvernului provizoriu și apoi al locotenenței domnești.

Citește și:

Personalitatea complexă de scriitor a lui Ion Heliade Rădulescu a provocat în literatura română ample controverse, opiniile criticilor literari oscilând între acceptări elogioase și contestări severe. Indiferent de unele opinii negative, Heliade rămâne un reper important în dezvoltarea literaturii de limbă română. Îndemnul său impetuos: „Scrieți, băieți, numai scrieți!”, este emblematic pentru generația care a contribuit decisiv la dezvoltarea modernă a literaturii române.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Importanța satisfacției vieții

Satisfacția față de viață este un pic mai complexă decât pare; termenul este uneori folosit în mod interschimbabil cu fericirea, dar sunt două...

Din ediția tipărită