Web Analytics

4 Septembrie 1958: Prima ediţie a Festivalului internaţional George Enescu

de | 4.09.2021 11:18 | Cultură, Actualitate

În ziua de 4 Septembrie 1958 s-a desfăşurat la Bucureşti prima ediţie a Festivalului internaţional de muzică „George Enescu”. 

Citește și: Gheorghe Zamfir a jucat fotbal cu Nicolae Dobrin pe „Maracana” din Piteşti

Festivalul a fost inaugurat la 4 septembrie 1958, la sala Ateneului Român, prin concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii ”George Enescu”, dirijată de George Georgescu. În program s-au aflat lucrări importante semnate de marele muzician George Enescu — Simfonia I în mi bemol major și Rapsodia I în la major.

Prima ediție a Festivalului s-a bucurat de participarea marelui muzician Yehudi Menuhin. Sosit în România la 15 septembrie 1958, violonistul american a susținut un recital care a cuprins partitele nr. 6 în mi major și nr. 4 în re minor de Bach și sonata pentru vioară solo de Bala Bartok

Festivalul a fost inaugurat la trei ani de la moartea lui Enescu.

Prima ediție a Festivalului Internațional ”George Enescu” s-a desfășurat între 4 și 22 septembrie 1958, găzduită fiind de Ateneul Român și Teatrul de Operă și Balet din București.

Inaugurarea s-a dorit a fi impresionantă, girată organizatoric de președintele Academiei din acea vreme, Traian Săvulescu.

 Inaugurat la trei ani de la moartea lui George Enescu, ca semn al recunoașterii geniului marelui compozitor român, Festivalul și concursul internațional ”George Enescu” a adus la București unele dintre cele mai mari nume ale muzicii contemporane: dirijorii Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario și Carlo Zecchi, violoniștii Yehudi Menuhin și David Oistrah, pianiștii Claudio Arrau, Monique Haas sau Halina Czerny-Stefanska.

Citește și: Admitere în școlile postliceale ale MAI: 2.668 de posturi scoase la concurs

Acestora li s-au alăturat numele cele mai importante ale artei interpretative românești, precum Maria Fotino, Valentin Gheorghiu, Ștefan Gheorghiu, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov sau dirijorii Alfred Alessandrescu, Constantin Bugeanu, Mircea Cristescu, George Georgescu și Constantin Silvestri.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii