Web Analytics

4 noiembrie: În Rusia este Ziua Unității Poporului

de | 4.11.2021 09:45 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

4 noiembrie: În Rusia este  Ziua Unității Naționale sau Ziua Unității Poporului, celebrată  din vremea Imperiului Rus și până în 1917. A redevenit sărbătoare națională în Federația Rusă în anul 2005.

Citește și: Dramă fără margini în familia elevei moarte la liceul din Costeşti / Părinţii nu-şi revin şi merg la cimitir să dea la o parte ţărâna de pe mormântul fetiţei

În ziua de 4 noiembrie (22 octombrie SV) rușii comemorează revolta populară din noiembrie 1612 în urma căreia au fost alungate din Moscova forțele de ocupație polono-lituaniene, punându-se capăt intervenției străine în Rusia  după razboiului polono-rus  (1605 -1618).

Din 1613, țarul Mihail I al Rusiei a instituit sărbătoarea numită „Ziua eliberarii Moscovei de invadatorii polonezi”. 

Citește și: A fost incendiată maşina Codruţei Mercea, achitată în dosarul „Podul Căteasca”, fost director în CJ Argeș

Președintele rus Vladimir Putin a folosit ziua de 4 noiembrie ca să promoveze patriotismul, consolidând societatea dar și controlul Kremlinului asupra celei mai întinse țări din lume. Ziua de 4 noiembrie marchează evenimentele din 1612, când rușii au eliberat Moscova de sub ocupația poloneză. Președintele Putin obișnuește să confere în această zi, în fiecare an, decorații unor ruși și unor străini care au contribuit la strângerea relațiilor țărilor lor cu Rusia.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii