Web Analytics

4 iulie: Ziua Independenţei în Statele Unite ale Americii

de | 4.07.2022 15:20 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

În ziua de 4 iulie este, încă din 1776, Ziua Independenței în Statele Unite ale Americii. Foto: Harta celor 13 colonii americane care au votat independența (Wikipedia)

Pe 4 iulie 1776, reprezentanții celor  13 colonii britanice din America de Nord, întrunite în Congres la Philadelphia, au votat în unanimitate Declaraţia de Independenţă faţă de Imperiul Britanic.

Citește și: Radu Perianu, despre deșeurile de pe platforma ARO: „Este ignorată o sentință penală”

A urmat un razboi sângeros între coloniile americane şi  imperiul  britanic.

Deşi au trecut 2 secole şi jumătate de la acest eveniment, textul Declaraţiei de Independenţă este o mostră de pledoarie pentru ideea de libertate şi fericire.

Iată câteva rânduri: „(…) toţi oamenii sunt creaţi egali; ei sunt înzestraţi de Creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se află viaţa, libertatea şi căutarea fericirii.

Guvernele sunt stabilite printre oameni pentru a garanta aceste drepturi, iar justa lor putere emană din consimţământul guvernaţilor.

Citește și: PSD Argeș: “Mititeii” liberali se agită precum produsele de carmangerie pe grătar în cazul subiectului de la Călinești

De fiecare dată când o formă de guvernământ devine distrugătoare pentru acest scop, poporul are dreptul să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou guvern, bazându-l pe principiile şi organizându-1 în forma care îi vor părea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranţa şi fericirea.”

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *