Web Analytics

4 iulie. În Statele Unite ale Americii – Ziua Independenţei (1776).

de | 4.07.2021 11:52 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

Pe 4 iulie 1776, reprezentanții celor  13 colonii britanice din America de Nord, întrunite în Congres la Philadelphia, au votat în unanimitate Declaraţia de Independenţă faţă de Imperiul Britanic.

Harta celor 13 colonii americane

Harta celor 13 colonii americane care au votat independența față de Marea Britanie( foto, Wikipedia.ro) 

A urmat un război sângeros între coloniile americane şi  imperiul  britanic.

Deşi au trecut 2 secole şi jumătate de la acest eveniment, textul Declaraţiei de Independenţă este o mostră de pledoarie pentru ideea de libertate şi fericire.

Iată câteva rânduri : „(…) toţi oamenii sunt creaţi egali; ei sunt înzestraţi de Creator cu anumite drepturi inalienabile; printre aceste drepturi se află viaţa, libertatea şi căutarea fericirii.

Guvernele sunt stabilite printre oameni pentru a garanta aceste drepturi, iar justa lor putere emană din consimţământul guvernaţilor.

De fiecare dată când o formă de guvernământ devine distrugătoare pentru acest scop, poporul are dreptul să o schimbe sau să o abolească şi să instituie un nou guvern, bazându-l pe principiile şi organizându-l în forma care îi vor părea cele mai potrivite pentru a-i conferi siguranţa şi fericirea.” 

 

La 4 iulie 1960, a fost inaugurat noul  drapel american, în urma admiterii, în august 1959, a statului Hawaii ca fiind cel de-al 50-lea stat al SUA  (foto reprezentativă.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii