Web Analytics
scris miercuri, 23.04.2025

Ce nu pot face partidele care nu au un candidat în cursa prezidențială

Partidele care nu au candidați proprii la alegerile prezidențiale nu pot să facă materialele publicitare politice prin care să îndemne alegătorii să voteze sau să nu votee un anumit candidat, a anunțat, miercuri, Biroul Electoral Central (BEC). Ce pot face însă este să își exprime public susținerea pentru un competitor prin mesaje adresate membrilor şi simpatizanţilor formaţiunii, relatează Agerpres. 

BEC a transmis clarificări „în vederea informării persoanelor interesate de maniera în care un partid politic care nu are calitatea de competitor electoral poate susţine un candidat înscris în competiţia electorală pentru alegerea Preşedintelui României”. nAstfel, BEC a precizat că partidele fără candidat la prezidențiale nu pot realiza materiale publicitare politice. 

Ce nu pot face partidele care nu au un candidat în cursa prezidențială

Citește și: Anchetă la un spital după ce o fetiță de numai trei luni a murit

„Partidul politic care nu are calitatea de competitor electoral (nu a propus un candidat) nu poate realiza materiale publicitare politice proprii de tipul afişelor, broşurilor, pliantelor şi altor materiale tipărite, materiale de propagandă electorală în presa scrisă, materiale video sau materiale audio, indiferent de modul de diseminare, care să îndemne alegătorii să voteze sau să nu voteze unul sau mai mulţi candidaţi, indiferent dacă acestea sunt finanţate din fonduri proprii ale partidului sau realizate în regie proprie, însă îşi poate exprima public susţinerea pentru unul dintre candidaţii aflaţi în cursa electorală prin mesaje adresate membrilor şi simpatizanţilor partidului”, se arată în comunicatul BEC.

De asemenea, potrivit BEC, membrii partidului politic care nu are calitatea de competitor electoral pot să îşi exprime în mod liber opinia cu privire la un candidat. „Identificarea opiniilor politice exprimate cu titlu personal ar trebui, în mod normal, să rezulte din autodeterminarea individuală, dar pot fi luate în considerare elemente contextuale, de natura celor enunţate în cadrul considerentului (30) din preambulul Regulamentului 2024/900”, a precizat BEC într-un comunicat. 

Totodată, BEC arată că „o opinie politică nu este considerată ca fiind exprimată cu titlu personal” dacă cel care o exprimă a primit „o remuneraţie specifică din partea unor terţi, inclusiv prestaţii în natură, sau în legătură cu exprimarea opiniei respective”.

„Mesajele adresate membrilor şi simpatizanţilor partidului, precum şi opiniile exprimate în nume personal nu necesită etichetare, conform Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 9/2025. Deopotrivă, un partid care nu are calitatea de competitor electoral şi, prin urmare, nu i-a fost atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă un cod de mandatar financiar (CMF) pentru alegerile prezidenţiale din anul 2025 nu poate utiliza CMF-ul unui competitor electoral”, a mai transmis BEC.

Citește și: Ședință CSAT înainte de prezidențiale. Legea apărării naționale, pe ordinea de zi

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...