30 de mistreţi vânaţi fără autorizaţie şi prejudiciu de peste 23.000 de euro

de | 13.04.2017 11:06 | Dezvaluiri

7 istratescu# Exclusiv. Dezvăluiri în dosarul descinderilor de la AJVPS Argeş
În urmă cu două luni, la sediul AJVPS (Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Argeș) au descins mai mulți polițiști de la Serviciul de Investigare a Fraudelor și procurori de la Parchetul Tribunalului Argeș ce au ridicat mai multe documente. Surse apropiate anchetei ne-au declarat că motivul perchezițiilor ar fi legat de faptul că s-a depășit cota de vânătoare la mistreți. Concret, spre sfârșitul lui 2016, de la AJVPS Argeș a fost trimisă o adresă către Garda Forestieră Ploiești, adresă în care se solicita suplimentarea cotei de vânătoare la mistreți. Cei de la Garda Forestieră Ploiești au dat răspuns negativ, numai că cei de la AJVPS Argeș n-au ținut cont și în decembrie 2016 s-au vânat mai mulți mistreți decât era permis. După cum am aflat, s-au vânat 30 de mistreți fără aprobare, iar prejudiciul este de peste 23.000 de euro.

Inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Ploiești, despre Constantin Istrătescu: „După părerea mea, a încurcat-o”

7 Viorel MihalcioiuÎntr-o conversație telefonică avută cu un oficial din Argeș, inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Ploiești, Viorel Mihălcioiu, vorbește negru pe alb despre neregulile de la AJVPS Argeș. Iată și câteva exemple relevante din discuție: „Au fost împușcați 30 de mistreți… Paguba e de peste 21.000 de euro… Chestia e clară… Când am văzut cât e, m-am blocat”, „După părerea mea, a încurcat-o (n.red.- face referire la Constantin Istrătescu, directorul executiv AJVPS Argeș)”, „Am sesizat Parchetul… Ne vom constitui parte civilă”.

Florin Stancu, inspector în cadrul Gărzii Forestiere Ploiești: „S-au dat și 11 sancțiuni contravenționale”

Faptul că în decembrie 2016 s-au vânat 30 de mistreți fără autorizație ne-a fost confirmat și de către Florin Stancu, inspector în cadrul Gărzii Forestiere Ploiești și cel care răspunde de fondul de vânătoare din Argeș. „Da, este adevărat. S-au vânat 30 de mistreți fără autorizație. Cei de la AJVPS Argeș aveau nevoie de aprobare pentru depășirea cotei de vânătoare de la Ministerul Apelor și Pădurilor, lucru ce nu s-a întâmplat. Au fost date 11 sancțiuni contravenționale a câte 500 de lei. A fost depusă și o sesizare la Parchetul din Argeș pe partea infracțională. Valoarea prejudiciului este de 23.400 de euro”.

Viorel Mihălcioiu, inspector-șef Garda Forestieră Ploiești: „Au vânat fără aprobare cei 30 de mistreți”

Am luat legătura și cu Viorel Mihălcioiu, inspector-șef la Garda Forestieră Ploiești, pentru a afla mai multe legat de mistreții vânați fără aprobare: „Așa este, au fost vânați 30 de mistreți în Argeș fără aprobare. Am făcut o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești. Prejudiciul este de peste 20.000 de euro. Pentru cei 30 de mistreți trebuia o aprobare de la minister, de suplimentare. După ce noi facem o verificare, se dă o aprobare de la minister. Iar ei nu au avut-o și au vânat fără aprobare”. Legat de faptul că la un moment dat a avut o discuție cu Constantin Istrătescu, directorul executiv al AJVPS Argeș, discuție în care acesta din urmă îi spunea că este deja o hârtie la Ministerul Apelor privind aprobarea creșterii cotei la mistreți, Viorel Mihălcioiu spune că „în paralel, având în vedere faptul că sunt numeroase pagube produse de mistreți, am cerut și o suplimentare de cotă. Dar asta nu înseamnă că este acoperitor de fapta penală. Nu au treabă una cu alta. Nu are treabă cu vreo hârtie de la AJVPS Argeș. Dosarul penal își urmează cursul, iar suplimentarea cotei pentru exemplarele de mistreți care produc pagube este altceva. Domnul Istrătescu nu a făcut niciun fel de presiune, nu vreau să se înțeleagă lucrurile greșit. Nu acoperă nimeni pe nimeni”.
Legat de cererea trimisă de către Constantin Istrătescu în decembrie 2016 pentru suplimentarea cotei de mistreți, Viorel Mihălcioiu ne-a declarat că „se pare că a fost o încurcătură. A trimis o cerere, noi nu am găsit-o înregistrată. Dânsul s-a apucat să dea autorizații să se scoată în continuare exemplare de mistreți și prin asta s-a depășit cota de recoltă și asta e fapta penală, faptă pe care am semnalat-o”.

Constantin Istrătescu, AJVPS Argeş: „De vină sunt funcţionarii de la Garda Forestieră Ploieşti care nu şi-au făcut treaba”

Am stat de vorbă și cu Constantin Istrătescu legat de mistreții vânați fără aprobare și de cele două dosare deschise la Poliție și Parchet.

# L-ați sunat în decembrie 2016 pe Viorel Mihălcioiu, inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Ploiești sau ați avut vreo discuție cu acesta legat de suplimentarea cotei la mistreți?
– La sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie 2016, nu mai știu exact, în timp ce președintele asociației, Filip Georgescu, era în biroul meu împreună cu inginerul Tănase, a venit și domnul inspector-șef de la Prahova. L-am rugat să ne aprobe suplimentarea cotei la mistreți. Dumnealui a zis că se aprobă, că nu este nicio problemă și că să îi trimit hârtiile, atât lui la Ploiești, cât și inginerului care răspunde de fondul de vânătoare în Argeș. Lucru pe care l-am făcut în data de 5 decembrie. Am trimis hârtiile pe fax la Ploiești, am trimis pe e-mail documentele inginerului care răspunde de vânătoare în Argeș. După care am așteptat. Pe 6 februarie, după ce trecuseră deja cele 30 de zile în care trebuia să îmi spună că totul e în regulă, am trimis o cerere privind numărul de mistreți care s-au împușcat. Ei au trimis pe inspectorul-șef pe Argeș să verifice. După aceea mi-au comunicat că au înaintat spre analiză și aprobare la Ministerul Apelor și Pădurilor propunerea de suplimentare și reașezare a cotelor de recoltă la mistreți pentru sezonul de vânătoare 2016-2017.
# Când v-au trimis cei de la Garda Forestieră Ploiești adresa de mai sus?
– Pe 23 martie a.c.
# Nu v-au mai trimis alte adrese?
– Nu. Ăsta e răspunsul, că cererea e la Minister. Așteptăm. Cineva trebuie să tragă concluzii. Concluziile nu le trage Istrătescu.
# Cei de la Garda Forestieră Ploiești au făcut o plângere penală pentru că au fost vânați 30 de mistreți fără aprobare.
– Nu știu, domnule. Asta n-o știu. Poliția trebuie să decidă.
# Cum comentați faptul că cei 30 de mistreți s-au vânat fără aprobare de la Ministerul Apelor și Pădurilor?
– Eu nu mă simt cu nimic vinovat. Iar din documentele ce au fost cerute la minister rezultă clar că nu Asociația Vânătorilor este de vină, ci funcționarii care nu și-au făcut treaba și datoria.
# La care funcționari faceți referire?
– Funcționarii de la Garda Forestieră Ploiești, sigur că da. Vreau să vă spun că toate scrisorile trimise din țară la Ministerul Apelor au fost aprobate. Întrebarea mea este următoarea: de ce funcționarii de la Garda Forestieră Ploiești nu și-au făcut treaba ca să ceară aprobările? Sper ca în cele din urmă concluziile procurorilor să fie corecte.
# Revin cu o întrebare la care nu mi-ați răspuns: cum comentați că au fost împușcați 30 de mistreți fără aprobare?
– Am avut aprobarea verbală a inspectorului-șef. Iar din documentele întocmite și propunerea făcută la minister pentru suplimentarea cotei rezultă că vina nu aparține AJVPS Argeș, ci celor de la Garda Forestieră Ploiești. Eu întotdeauna am respectat statul român. Acum vreau să văd dacă și statul român mă respectă.

Ce sancţiuni prevede legea pentru vânătoarea fără autorizaţie

Conform Legii nr. 407/2006 (Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic) sancțiunile pentru vânătoare fără aprobare și depășirea cotelor de recoltă nu sunt deloc blânde.
Conform art. 39 din legea mai sus-menționată, sunt interzise „depășirea cotei de recoltă aprobate la nivel de gestionar și depășirea numărului de piese aprobate pentru recoltă”.
Conform art. 42, alin. 2, abaterile de mai sus se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani dacă au fost săvârșite „de o persoană cu atribuții de serviciu în domeniul vânătorii, precum și de reprezentanții persoanelor juridice care au în obiectul de activitate ocrotirea vânatului sau vânătoarea”.
Art. 47 din Legea 407/2006 prevede că permisul de vânătoare al celui care a săvârșit una dintre abaterile de mai sus „se retrage și se anulează, în condițiile legii”.

 

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Acest articol Eu &icass="a2rget=/e/l=t tabin[vps-2rget/ >n[vps a/ target,cest articol Eu &icass="a2rget=/e/l=t tabicAm stat dro/oaphirto/ >cAm stat d88_7-istratrget,cest articol Eu &icass="a2rget=/e/l=t tabilay:i000-pabstearglay:i0 0-pabsteimage-154516 lazy">

>>humbn ems-hA3i%p clle et_ass=etyarpp>>humbn em0%20dnorewrcă 04.2017 11:06 | *>humbn em0ng=la>humbn em0wpurrentclass= size-8_7-VioI/oaphirto" rcat-o”1010%sin-nnalueft: -5=mce-EMAIL>yarpp>>humbn em00-de->C_pos vrţi0 de rdquo;.

>humbn em0ng=la>humbn em0wpurrentclass= size-8_7 rcat-o”1010%sin-nnalueft: -5=mce-EMAIL>yarpp>>humbn em00-de->Neo (naulc ș vorbă și din tpatl, iar sufidic;nat-3779unc șîn amlosulerificetăţiGss="wp-imag et_ass=etyarpp>>humbn em0%20dnorewrcă 04.2017 11:06 | r5>*>humbn em0ng=la>humbn em0wpurrentclass= size-8_7 rcat-o”1010%sin-nnalueft: -5=mce-EMAIL>yarpp>>humbn em00-de->VideNu octat! U? Sps-trofeu a uurc așteptat. 2016, de5>>humbn em0%20dnorewrcă 04.2017 11:06 | *>humbn em0ng=la>humbn em0wpurrentclass= size-8_7 rcat-o”1010%sin-nnalueft: -5=mce-EMAIL>yarpp>>humbn em00-de->Cte lrori deânahă la Gatul c analungc a, c;nat rt. 4at văss="wp-imag et_ass=etyarpp>>humbn em0%20dnorewrcă 04.2017 11:06 | < hrti-vamecat%cllhmăt-t-oacknd0%2Fjlajcoto/-o&ropao/-o-padureacknt-futie/013osi5ldearges': 981px) 1rebu lub cknd0 socatgă nu Asoc7 diere at. 2lovcęîn tantinnaţiVâecat / Tâehmătoa d8cknd0 dat-o (ni în&ropaoîn pla Mie cknt futiţi'k>*>humbn em0ng=la>humbn em0wpurrentclass= size-8_7 rcat-o”1010%sin-nnalueft: -5=mce-EMAIL>yarpp>>humbn em00-de->: 981px) 1rebu lub cknd0 socatgă nu Asoc7 diere at. 2lovcęîn tantinnaţiVâecat / Tâehmătoa d8cknd0 dat-o (ni în&ropaoîn pla Mie cknt futiţiss="wp-imag et_ass=etyarpp>>humbn em0%20dnorewrcă 04.2017 11:06 | *>humbn em0ng=la>humbn em0wpurrentclass= size-8_7-VMnu mi de remetgă nu făcstate,în v&acivictps:/i fărulcacmite plamânt" rcat-o”1010%sin-nnalueft: -5=mce-EMAIL>yarpp>>humbn em00-de->Scknd0r ulayco- vrelîn siv. Dez trebvitate omotâęîn trtaietorizpolţila Ga cu-deg%2F Sud l&acla G! INML rdquo;.<înapoi raătoDe care-depsiess="wp-image-154516 lazy-154516 lazy">
t-ad-162416 lazy-154516 lazy">
178130d=div-gpt-ad-1624197788043-0 style='min-width: 300px; min-height: 250px;'>
Ultpsicircass=etitoarea});
humbn em0hitle_ ategorie-naluldearge/dez-ttpsepiscre-3v>< hrtate-i-vmusul date dez-craIstrdez- remitat dez-srgebject-page menu-item-59209">< hrtate-i-vmusul dateaborbdquoajcam"wp-3vcraIstrDeala- remitat e%2Fjlajsrget155470/s.ro/ > tle_c >
< hrtate-i-vmusul dateaborbdquoajcam"wp-3vcraIstrDeala- remitat e%2Fjlajsrget640x6754/1188_7-VAtpsepiscre-3ă vinadate mai Musul date borbdquotoarem"wp-3 reț20;CrăIstrDete premitao;de o prc;nrgereț21;idth: 981= size-oiu" sty8e="float:675ft;" width=1010 height=580 data-srcset="https://jurn21/12uldearges.ro/oaphirto/2ttpsepiscre-3v>< hrtate-i-vmusul dateaborbdquoajcam"wp-3vcraIstrDeala- remitat e%2Fjlajsrget640x6754/118ty8eMihalcioiu-980x563.jpg 980w, https://jurn21/12uldearges.ro/oaphirto/2ttpsepiscre-3v>< hrtate-i-vmusul dateaborbdquoajcam"wp-3vcraIstrDeala- remitat e%2Fjlajsrget/118679-Viorel-Mihalcioiu-480x276.jpg 480w" data-sizes="(min-width: 0px) and (max-width: 480px) ty8ex, (min-widimageh5=et_pb_title_containeect-page menu-item-59209">< hrtate-i-vmusul dateaborbdquoajcam"wp-3vcraIstrDeala- remitat e%2Fjlajsrget155470/s>Atpsepiscre-3ă vinadate mai Musul date borbdquotoarem"wp-3 reț20;CrăIstrDete premitao;de o prc;nrgereț21;rget=_s5eft et_pb_bgrrentet-main-area>
tepte laș a fost au să vS Argeemp, nu isterv&acivo mot...tegory tag">Dezva/cass=lelacass=le blorrent155465/form>
humbn em0hitle_ ategorie-naluldearge/ategorie-hnu /dez-tt hrt2/dez-naluolc;na-dutibiltneect-page menu-item-59209">> tle_c >
>>Șct, țn Le/a>
2pabrt. a sauiz Argeșîn adi prorrezulte/a>Am ilrmă sediul Aitul lui 2rrenaęîn care l-a20.10.2n21arda sla - Tănarchemp ce ptranut. egulă, aSoaphigia o pDaluolc;na Dutibil; Am sediui de la Parc2n21t2n27....tegory tag">Dezva/cass=lelacass=le blorrent155463/form>
humbn em0hitle_ ategorie-naluldeargeneect-page menu-item-59209"> tle_c >
DidicioDe o pîncaobarAm TVA. Țtreaba UEare pierdut cu uriîn ameo;na o p134-37795li" de EURrget=_s5eft et_pb_bgrrentet-main-area>
iţnu Răâiee"">SUPLIMENT TERAPLAST / ALEXANDRU STÂNEAN, CEO TERAPLAST: "Nstreilortlem lireartle=ecole5>iţnu Răâiee"image-154516li>SUPLIMENT TERAPLAST TteaPblenîn vifreimage-154516li>Învăţrtle=limba rasmi... orbecă, image-154516li>SUPLIMENT TERAPLAST A respat TteaPblen- 47 10 Bursee=ecoVmeori Bug%3Ela G,în eșim e 2oiirc;image-154516li>Aato;nănrc;n natlișir; l>PROIECTUL DECODE PRIVIND VACCINUL ROMÂNESC lNTI-COVIDw-APROAPE DE FINAL Virgile launirto acuzcutimixtfondrc;ndeumea ulaycaeăimage-154516li>FAO:gă ţuriu ată lade r per/vinssul it unezentanei de re d88onde rn11image-154516li>geioiufacknandu skna-bogdc;-dragoi-pasibilabo-a ldt-ărulu-narcg;na-e tpuscte lrona-493105420%20de%20euro""ste%202DUPĂ JIGNIRILE ADUSE LUI BEN MADADI ÎN AGEA SIF BANAT CRIŞANA Bogdc; Drăgoi, pasibil AJVP ldcut o pl&anarcg;nate puscte lrona">DUPĂ JIGNIRILE ADUSE LUI BEN MADADI ÎN AGEA SIF BANAT CRIŞANA Bogdc; Drăgoi, pasibil AJVP ldcut o pl&anarcg;nate puscte lronaimage-154516li>ALEXANDRU STÂNEAN, CEO TERAPLAST: "Deemmnu și3Ela em pâmite 15% ponderaa exătoDu Asoîn vifra o pa//wwri"image-154516li>
gv classseipt>gost_tifoo 8p t-lastv>goregular" passthrough et-lastrow t-lastrowost_tifoo 8p t-lastequalumn et_s="et_pbgu
C_podc:imstrong>:tegorule eli>e Plol>Acest artPlolto:em-592">em-592"> eli>Tel>A0248.221774e-li> eli>FaxpCon ibilearge>A0248.223271e-li> tegorp>g. rotomn )?1'%3E%3C/svg%3E"":"e/svg+xml,%");donu la.wrcă("0px"+"; mi ass=b't_li/javapx; mi'=ge_w'"+ scJsHoti+" vrecdi- 8pluldecdi- 8pecdi- 8p.js'&a/"+"px; min"gpt-ad-16241 00px; mihalciocfasync=falsat=dext 4r-core>