Web Analytics
scris luni, 03.06.2024

3 Iunie 1899: A murit Johann Strauss (fiul), considerat “regele valsului”

1899: A murit la Viena, Johann Strauss (fiul), renumit compozitor de muzică de dans şi operetă, considerat “regele valsului”; (n. 25 octombrie 1825). 

3 Iunie 1899: A murit Johann Strauss (fiul), considerat “regele valsului”

Își face ucenicia muzicală susținut mai ales de mama sa. Debutează ca și compozitor și dirijor al propriei orchestre la 15 octombrie 1844, la numai la 19 ani, în localul „Dommayers Casino“ din Hietzing (azi cartier al Vienei), unde a prezentat public primele sale 4 compoziții:
– „Sinngedichte“ („Epigrame“), vals, opus 1
– „Debut Quadrille“ („Cadril de debut“), cadril, opus 2
– „Herzenslust“ („Poftele inimii“), polca, opus 3
– „Gunstwerber“ („Charmeur“), vals, opus 4
Debutul său a stârnit admirația publicului și presei vieneze, cu care ocazie se lansează sloganul: „Noapte bună Lanner, bună seara Strauss-tatăl, bună dimineața Strauss-fiul !”.

  A cutreierat  lumea impreuna cu cu orchestra sa, având un succes răsunător. În anii 1846-1847 a efectuat turnee în Ungaria, Transilvania și Țara Românească.

La îndemnul prietenilor și al compozitorului francez Jacques Offenbach, care vine la Viena în anul 1864, să-l cunoască personal, acesta abordează genul muzical operetei. În anul 1871 are loc premiera primei operete „Indigo und die 40 Räuber”, urmată, în 1873, de „Carnavalul de la Roma”. Perioada de aur a operetei vieneze este inaugurată de „Liliacul„. Valsul este motivul de bază în țesătura muzicală a operetelor sale. Reprezentant de frunte al operetei clasice vieneze, el se află și astăzi în conștiința publicului iubitor al acestui gen muzical.

Citește și:

Paralel cu activitatea concertistică, desfășoară o prodigioasă activitate de creație, dând valsului, printr-un colorit orchestral foarte bogat, o valoare artistică deosebită.

Dintre cele peste 140 de valsuri, create de el, unele și-au câștigat celebritatea: „Dunărea albastră”, „Viață de artist”, „Sânge vienez”, „Vals imperial”, „Povești din pădurea vieneză”, „Vin, femei și cântec”, „Vocile primăverii”. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...