Web Analytics

3,5 milioane de euro pentru medicamente inutile

de | 19.01.2012 13:46 | Dezvăluiri

# Licitaţie suspectă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş. Pentru conducerea Spitalului Județean Argeș, anul 2011 s-a încheiat cum nu se poate mai bine. Și asta nu doar datorită faptului că principala unitate spitalicească din județ a fost dotată cu un tomograf ultraperformant, o investiție care s-a ridicat la 1,3 milioane de lei. Un alt motiv de satisfacție se leagă de o megalicitație organizată pentru achiziționarea de produse farmaceutice, care a fost câștigată de firma Polisano, unul dintre furnizorii tradiționali ai Județeanului.

De la bun început trebuie să precizăm că, în condițiile în care în spitalele din România a devenit o modă ca pacienții internați să treacă strada pentru a-și cumpăra pastile sau seringi de la farmacie, faptul de a investi sume importante de bani în medicamente nu poate fi decât lăudabil. Cu toate acestea, există situații în care achiziția produselor farmaceutice nu se justifică, iar felul în care se cheltuiesc banii publici provoacă severe dureri de cap. Ce se întâmplă, doctore? Păi, deja se vorbește că dacă e să facem o comparaţie între preţurile medicamentelor din farmacia spitalului şi cele care se găsesc în celelalte farmacii se constată că în multe situaţii preţurile la care s-au cumpărat medicamente în spital erau în cel mai bun caz egale cu cele din farmacii, dacă nu chiar mai scumpe. Lucru deloc normal, având în vedere că spitalul cumpără medicamente en-gros, nu la bucată. Buba este însă în altă parte, și anume că licitația la care facem referire s-ar fi făcut după ureche, iar o bună parte din contractul de 14.559.687 Ron, o sumă să recunoaștem uriașă, s-a dus pe medicamente a căror utilitate nu se regăsește. Colac peste pupăză, stocurile la aceste medicamente sunt atât de mari, încât este greu de crezut că vor putea fi consumate până la data expirării.

Spital de urgență, medicamente pentru bolnavi cronici

Iar acum, demonstrația faptului că o parte din bani a fost aruncată pe fereastră. Conducerea spitalului girează în mod direct cumpărarea mai multor medicamente foarte scumpe, dar a căror utilizare nu este justificată în cadrul Spitalului Județean. Asta deoarece acestea tratează boli grave, dar care nu au nimic de a face cu specificul instituției conduse de medicul Sorin Vasilescu. Sau nu într-atât încât să justifice cele aproape 3,5 milioane de euro, bani plătiți firmei Polisano, un client mai vechi al celor de la Spitalul Județean, pe contractul de achiziții atribuit la sfârșitul lunii noiembrie 2011. De ce anume singurul scop al achiziției făcute pe final de an de directorul Sorin Vasilescu a fost cheltuirea inutilă (din punct de vedere al eficienței banului public) a fondurilor? Iată trei explicații simple. Multe dintre medicamentele respective sunt destinate bolnavilor cronici. Iar pentru cei care nu sunt medici, termenul de cronic desemnează o boală de lungă durată, pentru care nu există pericolul ca pacientul să moară a doua zi sau peste 2 ore. Problema este, deci, la pacienții care suferă de afecțiuni acute, care sunt expuși riscului de a muri imediat în lipsa medicamentelor de care au nevoie. Din punct de vedere economic, dar bazat pe realități medicale, prima dată se tratează urgențele medicale, bolile acute, și abia apoi bolile cronice. Motivul este extrem de simplu, în sensul că poți împiedica o boală acută să devină cronică, evitând să plătești apoi sume mari pentru un tratament de lungă durată, pe când în cazul unei boli cronice nu prea mai ai ce face decât să-i încetinești progresul, fără să poți vindeca complet pacientul. Nu în ultimul rând, titulatura oficială a spitalului e „Spitalul Județean de Urgență Argeș”. Adică e un spital care trebuie să se ocupe cu prioritate de afecțiunile acute, nu de cele cronice.
Am încercat să luăm legătura și cu medicul Sorin Vasilescu, directorul Spitalului Județean de Urgență Argeș, însă până la închiderea ediției cele trei tentative ale noastre au eșuat, deoarece acesta nu a răspuns la niciunul dintre apelurile noastre.

Cine este Polisano

Compania Polisano a fost înființată în 1993, are capital integral privat și este constituită juridic sub formă de societate cu răspundere limitată cu asociat unic. Activitatea economică a Polisano cuprinde import, antrepozitare și distribuție de medicamente, suplimente alimentare și nutritive, cosmetice, dispozitive medicale, aparatură medicală și materiale sanitare. Dan Necula

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii