Web Analytics
scris marți, 28.06.2022

28 iunie 1916: A decedat marele pictor român Ștefan Luchian

În ziua de 28 iunie 1916 a decedat,  în București, marele pictor român Ștefan Luchian (n. 1 februarie 1868, Ștefănești, Botoșani).

28 iunie 1916: A decedat marele pictor român Ștefan Luchian

Stefan-Luchian-Ulcior-cu-garoafe

Ștefan Luchian (n. 1 februarie 1868, Ștefănești, Botoșani – d. 28 iunie 1916, București) a fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor.

Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru pe Nicolae Grigorescu. Educația sa plastică a început la Școala de Belle-Arte, dar a fost completată la München și Paris.

Citește și: Cartea „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative” de Cristian Tudor Popescu va fi prezentată la Iaşi

Intre lucrarile sale cele mai apreciate se numară “Marea Neagră la Tuzla”, “Moara de la poduri”, “Anemone”, “Maci”, “Safta florăreasa”, “Un zugrav – Autoportret”). A fost membru de onoare post-mortem al Academiei Române si membru fondator al “Tinerimii artistice”, societate ce își propunea dezvoltarea artei dincolo de convențiile academice. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...