La 28 iulie 1913, stil vechi (10 august 1913, stil nou) se încheie Tratatul de pace de la București dintre România, Serbia, Grecia, Bulgaria și Turcia, tratat care pune capăt celui de-Al Doilea Război Balcanic.
Războiul a început la 16/29 iunie 1913, în momentul în care Bulgaria și-a atacat aliații, Serbia și Grecia, datorită unor neînțelegeri legate de împărțirea Macedoniei. Foto: Modificările teritoriale în urma Păcii de la București din 1913.
Citește și: Primarul Liviu Năstase: „Îmi asum ce spun. (…) Poliţia nu are curaj”
După ce armatele sarbești și grecești extenuate de lupte se retrageau, în război au intrat România și Turcia, care, practic fără mari lupte au înaintat din două direcții opuse spre capitala Sofia. Evenimentele impun Bulgariei să se așeze la masa de negocieri.
Semnarea tratatului încununează Conferinţa de pace de la Bucureşti care își începuse lucrările la 17 iulie 1913.
Titu Maiorescu propusese beligeranţilor un armistiţiu de 5 zile, răgazul necesar pentru a negocia. Delegaţii aprobă armistiţiul începînd din 18 iulie.
Negocierile au continuat pană la 28 iulie/10 august, cand şefii delegaţilor statelor balcanice au semnat tratatul.
La ora 10,00 s-au auzit 21 salve de tun, iar ceremonia a avut loc în clădirea ministerului de externe român din București, la palatul Sturdza.
Ulterior, la Mitropolie a avut loc un serviciu divin oficiat de mitropolit, la care au participat membrii delegaţiilor străine. La sfîrşitul ceremoniei a fost organizat un banchet pentru toți participanţii.
Citește și: Nici Primăria, nici Prefectura, nici ISC-ul nu arată publicului hibele autorizaţiei pentru B-dul Pardon
Confrorm tratatului, Cadrilaterul (judetele Durostor și Caliacra), pe aliniamentul Turtucaia-Balcic, aflat anterior în componenta Bulgariei i-a revenit României.
De asemenea perdanta războiului, Bulgaria, a cedat importante teritorii către Serbia, Grecia și Turcia (vezi harta).
0 Comentarii