28 Ianuarie 1886: S-a născut principesa Martha Bibescu, scriitoare

de | 28.01.2022 10:31 | Actualitate, Cultură

În ziua de 28 Ianuarie 1886 s-a născut principesa Martha Bibescu, scriitoare româncă (“Izvor. Țara sălciilor”); (m.28.11.1973, Paris).

Martha Bibescu a fost o romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză. S-a distins prin întreaga ei operă ca o prezență de o mare noblețe de spirit. 

Citește și: Carte-simbol despre un muscelean premiat de Academia Română

 A fost fiica lui Ion Lahovary (ministru al României la Paris și ministru de Externe) și a Smarandei (Emma) Mavrocordat.

A fost soția prințului George Valentin Bibescu, care era văr primar cu Ana de Noailles și care avea să devină președintele Federației Aeronautice Internaționale.

De asemenea, a fost una din primele femei-mason ale României și una dintre cele mai frumoase și cunoscute românce ale începutului de secol XX.

Citește și: Corul „Glasul Arhanghelului”, momente emoţionante de Ziua Unirii Principatelor Române

Din 1955 devine membră a Academiei Regale de limbă și literatură franceză din Bruxelles, în fotoliul pe care îl ocupase contesa Ana de Noailles. În 1962 primește în Franța Crucea Legiunii de Onoare.

Se stinge din viață la 28 noiembrie 1973, la Paris. Este înmormântată la Castelul Ménars de pe Valea Loarei, fosta proprietate a soacrei ei, deși în cimitirul Père-Lachaise din Paris se găsește cavoul familiei Bibescu (no. 6), în care este înmormântată Ana, contesa de Noailles.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii