Web Analytics

27 Septembrie 1952: S-a născut Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român

de | 27.09.2021 09:31 | Cultură, Actualitate

În ziua de 27 septembrie 1952 s-a născut Dumitru Prunariu, cosmonaut, primul şi până  în prezent singurul român care a zburat în spaţiul cosmic. 

Citește și: A trecut un an şi jumătate de la cazul copilului mort la Clinica „Teddy Care” din Piteşti / Prim-procurorul Nicolae Argeşanu: „Avem mai multe persoane în calitate de suspecţi”

 S-a născut la Brașov, unde a urmat școala generală și liceul. A absolvit apoi Universitatea Politehnică din București în 1976 cu specializarea inginerie aeronautică, după care a lucrat pentru scurt timp la IAR Brașov. În 1977 a devenit pilot în aviația armatei și la câtva timp a fost recrutat în programul Intercosmos.

 Pe 14 mai 1981, la numai 29 de ani, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat în spațiul cosmic la bordul navetei Soyouz 40.

Naveta a fost lansată de la cosmodromul Baikonur, iar din echipaj mai facea parte și cosmonautul rus Leonid Popov. Cei doi au rămas pe stația Salyut 6 aproape o săptămână, unde au realizat experimente științifice legate de câmpul magnetic al Pământului.

Citește și: Raport privind acțiunile de dezinformare și a efectelor acestora în România

Durata zborului în spațiu a românului a fost de 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde. Dumitru Prunariu este cel de-al 104-lea cosmonaut din lume și este membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Explorărilor Spaţiului Cosmic, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii