27 Septembrie 1952: S-a născut Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român

de | 27.09.2021 09:31 | Cultură, Actualitate

În ziua de 27 septembrie 1952 s-a născut Dumitru Prunariu, cosmonaut, primul şi până  în prezent singurul român care a zburat în spaţiul cosmic. 

Citește și: A trecut un an şi jumătate de la cazul copilului mort la Clinica „Teddy Care” din Piteşti / Prim-procurorul Nicolae Argeşanu: „Avem mai multe persoane în calitate de suspecţi”

 S-a născut la Brașov, unde a urmat școala generală și liceul. A absolvit apoi Universitatea Politehnică din București în 1976 cu specializarea inginerie aeronautică, după care a lucrat pentru scurt timp la IAR Brașov. În 1977 a devenit pilot în aviația armatei și la câtva timp a fost recrutat în programul Intercosmos.

 Pe 14 mai 1981, la numai 29 de ani, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat în spațiul cosmic la bordul navetei Soyouz 40.

Naveta a fost lansată de la cosmodromul Baikonur, iar din echipaj mai facea parte și cosmonautul rus Leonid Popov. Cei doi au rămas pe stația Salyut 6 aproape o săptămână, unde au realizat experimente științifice legate de câmpul magnetic al Pământului.

Citește și: Raport privind acțiunile de dezinformare și a efectelor acestora în România

Durata zborului în spațiu a românului a fost de 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde. Dumitru Prunariu este cel de-al 104-lea cosmonaut din lume și este membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Explorărilor Spaţiului Cosmic, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române. 

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii