Web Analytics

27 Noiembrie 1940: Zi tristă în istoria României. Asasinarea lui Virgil Madgearu, Nicolae Iorga și Mihail Moruzov

de | 27.11.2021 07:04 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

 

La 27 noiembrie 1940 este asasinat de legionari în pădurea Snagov, de langă Bucureşti, Virgil Madgearu, fost ministru Naţional-Ţărănist (n. 14 decembrie 1884 Galaţi), economist, sociolog şi om politic român.

Virgil Madgearu

Virgil Madgearu

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

Ulterior, la marginea comunei Strejnic (Prahova), este asasinat marele istoric Nicolae Iorga (n.17 iunie 1871 Botoşani), publicist şi om politic român, fost prim-ministru al României (1931-1932), profesor şi rector al Universităţii din Bucureşti, membru al Academiei Române şi al mai multor academii străine, Doctor Honoris Causa al universităţilor din Strasbourg, Lyon, Geneva, Oxford, Paris, Roma şi alte oraşe.

 

La câteva ore după masacrul din închisoarea de la Jilava, încheiat cu asasinarea de către legionari a 65 de înalţi demnitari,  teroarea a continuat.

Pe la orele amiezii, un comando de şase legionari l-a ridicat din locuinţa sa din Bucureşti pe Virgil Madgearu, secretar general al Partidului Naţional-Ţărănesc şi un politician care s-a remarcat prin atitudinea antilegionară, pe care l-au dus în pădurea Snagov şi l-au ucis cu 12 focuri de revolver.

Acelaşi grup a pornit apoi spre casa din Sinaia a lui Nicolae Iorga, care avea 69 de ani. Marele istoric a fost luat direct de la masa de lucru, iar câteva ore mai târziu a căzut răpus de gloanţele legionarilor care il considerau vinovat de uciderea, dinainte cu doi ani, a liderului Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu.

Citește și: 40.000 de sindicaliști din MAI, polițiști și personal contractual, cer respectarea legii de către Guvern și Parlament

Generalul Ion Antonescu, conducătorul statului, a anunțat că va lua măsuri împotriva vinovaţilor.

Mihail Moruzov, seful Serviciului de Informatii al Armatei Romane

Mihail Moruzov, seful Serviciului de Informatii al Armatei Romane

Tot în această nefastă zi, 27 Noiembrie 1940, a murit și Mihail Moruzov, şeful Serviciului Secret al Armatei, printre cei asasinați de legionari la închisoarea Jilava; (n. 08.11.1887).

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii