Web Analytics

27 Noiembrie 1940: Asasinarea lui Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu

de | 27.11.2022 12:07 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

La 27 noiembrie 1940 este asasinat de legionari în pădurea Snagov, de langă Bucureşti, Virgil Madgearu, fost ministru Naţional-Ţărănist (n. 14 decembrie 1884 Galaţi), economist, sociolog şi om politic român.

Ulterior, la marginea comunei Strejnic (Prahova), este asasinat marele istoric Nicolae Iorga (n.17 iunie 1871 Botoşani), publicist şi om politic român, fost prim-ministru al României (1931-1932), profesor şi rector al Universităţii din Bucureşti, membru al Academiei Române şi al mai multor străine, Doctor Honoris Causa al universităţilor din Strasbourg, Lyon, Geneva, Oxford, Paris, Roma şi alte oraşe.

Citește și: FIFA, organizaţia cu obraz gros

La cateva ore după masacrul din închisoarea de la Jilava, încheiat cu asasinarea de către legionari a 65 de înalţi demnitari,  teroarea a continuat.

Pe la orele amiezii, un comando de şase legionari l-a ridicat din locuinţa sa din Bucureşti pe Madgearu, secretar general al Partidului Naţional-Ţărănesc şi un politician care s-a remarcat prin atitudinea antilegionară, pe care l-au dus în pădurea Snagov şi l-au ucis cu 12 focuri de revolver.

Acelaşi grup a pornit apoi spre casa din Sinaia a lui Nicolae Iorga, care avea 69 de ani. Marele istoric a fost luat direct de la masa de lucru, iar cîteva ore mai tîrziu a căzut răpus de gloanţele legionarilor care il considerau vinovat de uciderea, dinainte cu doi ani, a liderului Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu.

Tot în ziua de 27 Noiembrie 1940 a murit Mihail Moruzov, şeful Serviciului Secret al Armatei, asasinat de legionari la închisoarea Jilava; (n. 08.11.1887).

Generalul Ion Antonescu, conducatorul statului, a anunţat ca va va lua măsuri împotriva vinovaţilor.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *