27 iulie – ziua în care creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginți”

de | 27.07.2020 09:40 | Actualitate, Home

În data de 27 iulie Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi tămăduitorul bolnavilor. De multe ori, acesta este numit „doctorul fără de arginți”.

Tradiţii şi superstiţii

Conform tradiției, în ziua în care este prăznuit Sfântul Pantelimon se mănâncă preparate din porumb şi dovlecei, pentru a avea energie în timpul iernii. De asemenea, credincioşii împart săracilor multe fructe.

În această zi nu se lucrează

Obiceiurile populare spun că oamenii nu trebuie să lucreze în această zi. Cei care nu respectă tradiţia se pot îmbolnăvi de afecţiuni grave sau pot avea parte de necazuri şi de pagube în viaţa de familie. În cazul în care o gospodină va toarce în acestă zi, Sfântul o pedepseşte şi-i moare vaca.

Credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Pantelimon pentru a le fi păzite gospodăriile de grindină şi pentru a le purta noroc celor care călătoresc. De asemenea, se spune că Sfântul Mucenic Pantelimon alungă paguba, teama şi neliniştea din casele celor care îl cinstesc prin rugăciune, dăruind săracilor poame, pepeni, dovlecei şi porumb.

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 în oraşul Nicomidia. Acesta a trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). La naştere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu”. Mama sa, Evula, moare la puţini ani de la naşterea lui Pantoleon. La îndemnul tatălui său termină Şcoală de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin. Află de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce ridică din moarte un copil care fusese mușcat de o năpârcă, prin chemarea lui Hristos, cere să fie botezat. După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Furt de lemne la Berevoești și Hârtiești
Furt de lemne la Berevoești și Hârtiești

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Schitu Golești au acționat pentru prevenirea delictelor silvice pe raza de competență, ocazie cu care au depistat un bărbat de 29 de ani, din Bughea de Sus, care conducea o autoutilitară cu care transporta material...

Percheziția DNA la deputatul Adrian Miuțescu a fost aprobată
Percheziția DNA la deputatul Adrian Miuțescu a fost aprobată

Comisia juridică a Deputaților a aprobat, joi, un raport favorabil privind cererea DNA Pitești de încuviințare a percheziției informatice la deputatul Adrian Miutescu. Solicitarea procurorilor DNA trebuie aprobată și de plenul Camerei Deputaților. Pe 24 noiembrie, DNA...