27 iulie – ziua în care creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginți”

de | 27.07.2020 09:40 | Actualitate, Home

În data de 27 iulie Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi tămăduitorul bolnavilor. De multe ori, acesta este numit „doctorul fără de arginți”.

Tradiţii şi superstiţii

Conform tradiției, în ziua în care este prăznuit Sfântul Pantelimon se mănâncă preparate din porumb şi dovlecei, pentru a avea energie în timpul iernii. De asemenea, credincioşii împart săracilor multe fructe.

În această zi nu se lucrează

Obiceiurile populare spun că oamenii nu trebuie să lucreze în această zi. Cei care nu respectă tradiţia se pot îmbolnăvi de afecţiuni grave sau pot avea parte de necazuri şi de pagube în viaţa de familie. În cazul în care o gospodină va toarce în acestă zi, Sfântul o pedepseşte şi-i moare vaca.

Credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Pantelimon pentru a le fi păzite gospodăriile de grindină şi pentru a le purta noroc celor care călătoresc. De asemenea, se spune că Sfântul Mucenic Pantelimon alungă paguba, teama şi neliniştea din casele celor care îl cinstesc prin rugăciune, dăruind săracilor poame, pepeni, dovlecei şi porumb.

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 în oraşul Nicomidia. Acesta a trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). La naştere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu”. Mama sa, Evula, moare la puţini ani de la naşterea lui Pantoleon. La îndemnul tatălui său termină Şcoală de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin. Află de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce ridică din moarte un copil care fusese mușcat de o năpârcă, prin chemarea lui Hristos, cere să fie botezat. După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii
Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii

Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii, în urma demisiei lui Adrian Chesnoiu. Conducerea PSD a votat, miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, ca acesta să fie titularul de la Agricultură, au precizat din Partidul Social-Democrat, pentru news.ro. PSD...

Argeș. Patru bărbați trimiși în judecată pentru proxenetism
Argeș. Patru bărbați trimiși în judecată pentru proxenetism

Patru bărbați din Pitești au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism. În iunie, polițiștii au efectuat percheziții la domiciliile acestora, în urma cărora au ridicat mai multe telefoane și sume de bani. IPJ Argeș transmite: „Polițiștii...