Web Analytics
scris luni, 27.12.2021

27 Decembrie 537: Este terminată construcția marii catedrale ortodoxe din Constantinopol, Sfânta Sofia (Hagia Sofia)

27 Decembrie 537: Este terminată construcția marii  catedrale  ortodoxe din Constantinopol, Sfânta Sofia (Hagia Sofia)

În ziua de 27 Decembrie, anul 537, este terminată construcția marii  catedrale  ortodoxe din Constantinopol, Sfânta Sofia (Hagia Sofia). 

Interiorul său decorat cu mozaicuri, coloanele de marmură și acoperișul sunt de o mare valoare artistică.

Citește și: CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX: 27 decembrie – Sfântul Ștefan, primul martir creștin

Biserica era atât de frumos decorată  încât se spune  că împăratul  Iustinian, ctitorul minunatei catedrale, ar fi exclamat: „Νενίκηκά σε Σολομών” (Solomon, te-am depășit!). 

Se mai  spune că slujbele ținute în Sfânta Sofia erau grandioase, iar participarea la una din aceste slujbe l-a determinat pe cneazul Vladimir I al Rusiei Kievene  să opteze pentru creștinarea rușilor de către Patriarhia de Constantinopol.

Ultima ceremonie creștină  în această biserică a fost ținută la data de 29 august 1453, înainte de invadarea Constantinopolului de către musulmanii turci.

Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului, a dat ordin ca Sfânta Sofia să fie transformată în moschee. Legenda spune că pe unul din pereții albi s-a păstrat amprenta palmei pline de sânge a sultanului.

Citește și: Studenții au dus la Guvern cozonac cu rahat în semn de protest pentru alocarea bugetară din acest an!

Aghia Sofia („Sfânta Înțelepciune”) a fost catedrală a Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, iar astăzi este muzeu.

Oficialități ale Patriarhiei Ecumenice și ale Sfântului Scaun  întreprind în ultima vreme demersuri pe lângă autoritățile turce pentru restituirea Sfintei Sofia către Biserica Ortodoxă. 

Distribuie!

0 Comentarii