Web Analytics
scris duminică, 25.02.2024

25 Februarie 1866: Debutul literar al poetului Mihai Eminescu, în revista Familia, cu poezia “De-aș avea”

În ziua de 25 Februarie 1866 a avut loc debutul literar al poetului, prozatorului și jurnalistului român Mihai Eminescu, în revista Familia, cu poezia “De-aș avea”.

25 Februarie 1866: Debutul literar al poetului Mihai Eminescu, în revista Familia, cu poezia “De-aș avea”

Iosif Vulcan, directorul revistei, a schimbat numele autorului poeziei din Mihail Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat și l-a păstrat pentru totdeauna.

Mihai Eminescu (n. 15 ianuarie 1850, Botoșani sau Ipotești – d. 15 iunie 1889, București) a fost  socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Citește și: România are o nouă stațiune de interes național și alte 14 de interes local

Revista Familia a fost o revistă enciclopedică de cultură și literatură, una dintre cele mai valoroase publicații transilvănene, înființată în 1865 la Pesta de publicistul și scriitorul Iosif Vulcan.

Începând din 27 aprilie 1880 și până la 31 decembrie 1906, ea a fost tipărită la Oradea, devenind un important mesager al culturii românești, publicând lucrări ale unor mari personalități ale literaturii noastre.

Printre colaboratorii revistei Familia au figurat și Vasile Alecsandri, Andrei Bîrseanu, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron și Nicolae Densușianu, George Coșbuc, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuță, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu etc.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *