Web Analytics

25 Decembrie 1989: A avut loc procesul soţilor Ceauşescu

de | 25.12.2021 10:12 | Cultură, Actualitate

În ziua de 25 Decembrie 1989 a avut loc procesul soţilor Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar. Dictatorul comunist și soția acestuia au fost acuzați de “genocid, subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului, distrugerea bunurilor obștesti, subminarea economiei naționale, precum și pentru încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse în bănci străine”, după cum s-a anunțat în cursul serii de luni, 25 decembrie 1989, la Televiziunea Română.

Citește și: Exclusiv. Dezvăluiri despre căderea psihică a primarului din Beleţi-Negreşti. Directoarea şcolii, care e şi consilier local, rupe tăcerea!

În comunicatul citit pe postul național de televiziune s-a mai precizat că Tribunalul Militar Exceptional a decis ca “pentru aceste crime grave împotriva poporului român și a României, inculpații Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu sunt condamnați la moarte și confiscarea averii”. De asemenea, românii au fost informați că “sentința a rămas definitivă și a fost executată” și că TVR va prezenta înregistrări din timpul procesului și din momentul punerii în aplicare a hotărârii membrilor Tribunalului.

Procesul a avut loc la Garnizoana din Târgoviște, judecător fiind Gică Popa, procuror – Dan Voinea, iar avocat al familiei Ceausescu – Nicolae Teodorescu, acesta din urmă comportându-se însă ca un acuzator, nu ca apărător al clienților săi. Trebuie menționat că ulterior judecătorul Gică Popa s-a sinucis.

Liderul comunist nu a recunoscut calitatea completului de judecată, declarând că nu dă socoteală decât în fata Marii Adunări Naționale.

Procesul nu a respectat procedurile legale, iar instituirea Tribunalului Militar Excepțional a fost făcută printr-un act scris de mână și semnat cu o zi înainte de condamnarea și uciderea cuplului Ceaușescu.

Citește și: Pastorală de Ziua Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos

Cel care a emis actul a fost Ion Iliescu, care a semnat ca președinte al Consiliului FSN. Implicați în condamnarea la moarte a soților Ceaușescu au fost și adjunctul ministrului Apărării, generalul Victor Stănculescu, precum și Gelu Voican Voiculescu, care a organizat, după mai multe peripeții, și înhumarea cuplului.

Sentința dată de Tribunalul Militar Excepțional a fost pusă imediat în aplicare, Nicolae și Elena Ceaușescu fiind uciși cu mai multe focuri de armă automată.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii