Web Analytics

23 iulie: Ziua Presei Militare în România 

de | 23.07.2023 09:08 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

În ziua de 23 iulie, în România  se sărbătorește  „Ziua Presei Militare”. 

La 23 iulie 1859, pe vremea domnitorului Cuza, s-a înființat, la Bucureşti, prima publicație militară din România, “Observatorul militar”. 

Era, la vremea respectiva, primul periodic militar din Principatele Române si una dintre primele publicatii militare de opinie din Europa și din lume.

Pe frontispiciul primului său număr avea să apară, pe rândul de sus: denumirea țării emitente – „Principatele Unite”, anul de aparitie a ziarului, „1859”, data de tiparire a primului număr – „joi 23 iulie”, titulatura ziarului – „Observatorul Militar” si respectiv continutul publicatiei, în urmatoarea formulare „Diariu Politicu si scientificu” (ziar politic si stiintific). 

Citește și: Festivalul Național de Teatru 2023. Argumentul curatorilor FNT

Despre scopul publicatiei, se arata în „Prospectul” apărut în prima pagină a acestui număr al ziarului, semnat de colonelul Ion Voiculescu:

„Simțind trebuința unui ziar stiintific militar, am luat această grea sarcina asupră-ne, crezând de datoria noastră a dezvolta camarazilor nostri de arme constintele cele întinse ale artei militare, care s-au dezvoltat asa de mult în celelalte state ale Europei… Scopul nostru va fi de a ne face trebuinciosi tuturor ofiterilor in general, cadetilor din scoala militara si chiar subofiterilor, dându-le prin acest ziar cele mai principale obiective ale artei militare la care se exerseaza în toate zilele…”.

Carol Popp de Szathmary poate fi considerat primul fotoreporter de război, fiind autorul primului reportaj fotografic de război din lume în timpul Razboiului Crimeii (1853-1856).

„Ziua Presei Militare Române”; la 23.VII.1859 a apărut (până la 3.XII.1859), la Bucureşti, prima publicaţie a Armatei române, „Observatorul militar, diariu politicu şi scientificu” („Observatorul militar” de azi). NOTĂ: Din 22.VII.1994 apare seria nouă. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *