Web Analytics

23 August 1989 – Lanțul libertății, format de 2 milioane de oameni din țările baltice

de | 23.08.2021 11:31 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

În ziua de 23 August 1989, aproximativ două milioane de oameni au demonstrat în favoarea independenței față de URSS, dându-și mâinile și formând un lanț uman de 600 km de la Vilnius la Tallinn.

Citește și: 23 August 1939: S-a semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, actul prin care România a pierdut Basarabia și Bucovina de nord

Această demonstrație politică pașnică cunoscută sub denumirea de „Lanțul Baltic” (sau „Lanțul Libertății”) a reunit aproximativ două milioane de oameni care au format un lanț uman de-a lungul celor trei Țări Baltice –  Estonia, Letonia și Lituania, la acea dată republici ale Uniunii Sovietice. 

 

 Evenimentul a marcat comemorarea a 50 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov dintre Uniunea Sovietică și Germania Nazistă şi a fost organizat de mișcările baltice pro-independență: Rahvarinne din Estonia, Frontul Popular din Letonia și Sąjūdis din Lituania.

Citește și: Lecţia de istorie. Mareşalul Antonescu. Negocierile pentru armistiţiu

Protestul a fost gândit pentru a atrage atenția întregii lumi arătând dorința populară de independență în cele trei entități statale. El a ilustrat și solidaritatea între cele trei popoare. A fost descris ca o campanie de publicitate eficientă și ca o scenă emoționantă și impresionantă vizual.

La șase luni de la protest, Lituania a devenit prima republică sovietică care și-a declarat independența.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. // … Stima noastra si mandria, Ceausescu-Romania ; Ceausescu si poporul facura painea cat marul ! //
    Un om intre oameni/un om deosebit … Bobi Paunescu ; bine le „vede” … si pe bune si pe rele , un Om neotravit este ! „Cati” mai multi ca el … totusi, far’de „cati”/pluralul lu’ catu !

Ultimele articole