Web Analytics
scris duminică, 22.09.2024

22 septembrie, echinocțiul de toamnă. Tradiții și superstiții

Pe 22 septembrie 2024, duminică, va avea loc echinocțiul de toamnă, marcând începutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic. De la această dată, zilele devin din ce în ce mai scurte, iar nopțile se lungesc până la solstițiul de iarnă, care va avea loc pe 21 decembrie.

22 septembrie, echinocțiul de toamnă. Tradiții și superstiții

Echinocțiul de toamnă din 2024 va avea loc exact la ora 15:43, ora României. În această zi, Soarele se va afla pe ecuatorul ceresc, marcând echilibrul dintre zi și noapte. După acest moment, în emisfera nordică, durata zilelor va continua să scadă treptat, în timp ce în emisfera sudică, ziua va crește, marcând începutul primăverii.

Citește și: Circa o mie de persoane protestează în centrul Bucureștiului pentru drepturile animalelor

Echinocțiul de toamnă reprezintă și începutul toamnei astronomice. Conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, la această dată longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. De asemenea, la latitudinile României, Soarele va atinge la amiază o înălțime medie de 45°, aflat la jumătatea distanței dintre zenit și orizont.

În tradiția populară, echinocțiul de toamnă este legat de finalul muncilor agricole și de sărbătorile recoltelor. Oamenii duc flori la biserică și împodobesc crucea, iar la țară, gospodarii sfințesc roadele muncii lor și se pregătesc pentru iarnă, prin prepararea mustului și colectarea fructelor.

Superstiții și tradiții de echinocțiu

În tradiția populară, echinocțiul de toamnă este legat de mai multe obiceiuri și credințe. Se spune că ultimele fructe căzute din pomi trebuie lăsate neculese ca ofrandă pentru Mama Natură. De asemenea, prunele sfințite în această zi erau păstrate pentru vindecarea rănilor, iar florile și frunzele de pe cruce erau folosite în leacuri pentru durerile de cap și de dinți.

Acest echinocțiu nu marchează doar schimbarea anotimpurilor pe Pământ. Fenomenul are loc și pe alte planete din sistemul solar, în funcție de înclinarea axei acestora față de Soare, generând echilibrul temporar dintre zi și noapte.

Citește și: Scandal la spital: Un bărbat s-a dezbrăcat, a înjurat asistentele și a lovit un paznic

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Dani Coman faţă cu reacţiunea…

Prin demiterea lui Dică de pe banca alb-violetă, Dani Coman a demonstrat că are sânge rece de președinte. Chiar declarația lui, din interviul...

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...