Web Analytics
scris sâmbătă, 22.10.2022

22 Octombrie 1962: Criza rachetelor din  Cuba. Pericolul nuclear generat de petrolierul rus “București”

În ziua de 22 Octombrie 1962, criza rachetelor din  Cuba a căpătat amploare, președintele american J.F. Kennedy susținând un discurs televizat în care a precizat că avioane de spionaj ale SUA au descoperit că sovieticii își instalează baze militare în Cuba. Foto: O fotografie a serviciilor de spionaj americane care releva  construirea unei baze de rachete sovietice în Cuba, la nord de localitatea Mariel.

Citește și: Casa-ruină a pictorului Schweitzer–Cumpăna are șase proprietari! De ce e cerută exproprierea

22 Octombrie 1962: Criza rachetelor din  Cuba. Pericolul nuclear generat de petrolierul rus “București”

Presedintele Statelor Unite a informat populația că rușii au amplasat rachete nucleare în zona, care amenință siguranța țării, astfel încât a luat decizia supravegherii navale a coastelor cubaneze. Începe blocada economică a SUA împotriva Cubei.

Kennedy l-a avertizat pe Hrusciov să ia măsuri pentru a împiedica o acțiune militară. Criza rachetelor, izbucnită pe 15 octombrie, când americanii au intrat în posesia primelor dovezi care indicau dislocarea de arme sovietice în Cuba, era cât pe ce să degenereze în razboi nuclear între cele două mari puteri ale lumii.

A doua zi după apariția televizată, presedintele SUA a ordonat restrângerea ariei de supraveghere a apelor teritoriale ale Cubei pentru a permite navelor rusești să se retragă.

Însă petrolierul rus “București”, care se presupunea că transportă arme nucleare, a depășit linia de “carantină”, ceea ce a făcut ca tensiunea să creasca si mai mult. SUA au decis să invadeze Cuba, iar Hrusciov a cedat, arătând că va retrage rachetele. Când lumea credea că situația va reveni la normal, un avion de spionaj american a fost doborât deasupra Cubei.

Citește și: Marcel Ciolacu: ”Îmi doresc să facem o mărire de pensii cât mai mare”

Tot atunci, secretarul general al ONU a cerut cu insistență evitarea unui conflict. Sovieticii au cedat, criza ajungând la final pe 28 octombrie, cursa înarmărilor continuând însă atat în SUA, cât și în URSS.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Importanța satisfacției vieții

Satisfacția față de viață este un pic mai complexă decât pare; termenul este uneori folosit în mod interschimbabil cu fericirea, dar sunt două...

Din ediția tipărită