În ziua de 22 Decembrie 1989 a murit generalul-colonel Vasile Milea, ministru al apărării naţionale, găsit împușcat în cursul dimineții la sediul Comitetului Central, etichetat de Ceaușescu în ştirea referitoare la „sinuciderea” sa, drept „trădător de ţară”. Vasile Milea a îndeplinit funcțiile de șef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1980-1985) și ministru al apărării naționale (1985-1989).
Vasile Milea s-a născut la data de 1 ianuarie 1927, în comuna Lerești, aflată pe atunci în județul Muscel. Astăzi, 22 Decembrie 2024, la inițiativa prof Gheorghe Nițică, nepotul Generalului Milea, se organizează o slujbă de comemorare la mormântul acestuia din cimitirul din Lerești.
Tot în ziua de 22 Decembrie 1989, Revolutia Română a dus la schimbarea regimului comunist. Dupa o noapte insangerata pe strazile Bucurestiului, muncitorii de pe marile platforme au ocupat inca de dimineata Piata Universitatii.
Cu putin inainte de ora 10.00, Nicolae Ceausescu a convocat, in sediul C.C. al PCR, ultima sedinta a CPEx. El a anuntat ca, datorita situatiei extrem de grave, a preluat conducerea armatei si a hotarat sa instituie starea de necesitate in intreaga tară.
Puțin după ora 10.00, postul de radio a anunțat introducerea starii de necesitate in intreaga țară, printr-un decret semnat de Ceaușescu. Cetățenii – conform decretului – nu aveau voie să se întrunească în grupuri mai mari de 5 persoane.
In ciuda interdictiilor, situatia a inceput sa se precipite in toata Romania unde au izbucnit proteste anticomuniste.
In Capitală, manifestantii stransi in fata sediului C.C. al PCR au fortat usile și au pătruns în clădire, determinându-l pe Ceausescu sa fuga cu un elicopeter de pe acoperis. La orele amiezii, la radio si televiziune s-a transmis vestea fugii dictatorului, ceea ce a provocat valuri de bucurie in intreaga tara.
Mii de romani au iesit pe strazile marilor orase pentru a saluta caderea regimului comunist. In aceeasi zi a fost constituit Frontul Salvarii Nationale (FSN), din Consiliul de conducere al acestuia facand parte 39 de persoane.
Citește și:
- Revoluţia din ’89, de la mănăstirea Curtea de Argeş, văzută de Calinic: „Stareţul Chesarie mi-a cerut inventarul şi cheile, că ar veni armata să mă aresteze”
- Cazul profei de la Mioarele arestată în dosarul împrumuturilor de la CAR-ul din Suceava (II). Zeci de păgubiţi cer suspendarea executărilor silite
Ion Iliescu a citit la posturile de radio si televiziune “Comunicatul catre tara al Consiliului FSN”, care avea ca principale obiective: instaurarea unui sistem democratic si pluralist de guvernamant; organizarea de alegeri libere in luna aprilie 1990; separarea puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca in stat.
Armata a trecut de partea demonstrantilor insa acest lucru nu a impiedicat varsarea de sange si in zilele urmatoare ale revolutiei.
0 Comentarii