Web Analytics
scris marți, 21.09.2021

21 Septembrie 1939: Asasinarea prim-ministrului Armand Călinescu

În ziua de 21 Septembrie 1939 a fost asasinat, de către un comando legionar, primul ministru al Guvernului României, Armand Călinescu.

Armand Călinescu (n. 4 iunie 1893) a fost omorât în apropierea casei sale din București, din ordinul lui Horia Sima, conducătorul mișcării legionare.

Citește și: Un profesor din Piteşti reclamă că este taxat la canalizare pentru apa folosită la udarea grădinii

21 Septembrie 1939: Asasinarea prim-ministrului Armand Călinescu

Asasinarea sa a fost un act de răzbunare al membrilor Gărzii de Fier, împotriva cărora Armand Călinescu a adoptat măsuri extrem de dure.

A doua zi după tragicul incident, poliția a înconjurat casa conspirativă în care s-au ascuns ucigașii, i-a capturat și i-a transportat la locul atentatului, unde au fost împușcați demonstrativ, iar cadavrele lor au fost lăsate în stradă câteva zile. 

 În 1938, Călinescu ordonase măsuri care practic au decapitat mișcarea legionară, ceea ce i-a atras ura organizației.

Practic, în 1938 a făcut posibilă arestarea Căpitanului (Corneliu Zelea Codreanu), condamnat la 10 ani de muncă silnică la minele de sare, inclusiv pentru „cârdășie cu șeful unei puteri străine” (Hitler). Armand Călinescu a fost implicat în executarea ordinului lui Carol al II-lea de asasinare în închisoare a lui Corneliu Zelea Codreanu și a celorlalți lideri legionari. Se zice că, atunci când regele Carol al II-lea i-a ordonat să organizeze asasinarea conducătorilor legionari, Armand Călinescu er fi exclamat: „Sire, mă condamnați la moarte!”

O tentativă de asasinare a demnitarului s-a consemnat și în 13 februarie 1939, când un dispozitiv exploziv a fost amplasat sub podul peste Dambovița, pe traseul urmat de acesta, planul fiind însă dejucat la acea dată. Armand Călinescu avea 46 de ani în momentul în care a fost ucis.

Citește și: Cercetată de DIICOT, Beatrice Rancea a fost angajată la Teatrul Davila

Politicianul român a fost unul dintre liderii Partidului Național Țărănesc și a ocupat funcția de premier din martie 1939, în timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea.

A fost un susținător al politicii tradiționaliste, precum și un adversar consecvent al Germaniei naziste.

I-a succedat  la conducerea guvernului, pentru câteva zile, generalul Gheorghe Argeşanu.

Armand Călinescu s-a născut la Pitești, în familia colonelului Mihai Călinescu, căsătorit cu Ecaterina, născută Gherman. A urmat școala și Liceul „Ion C. Brătianu” în localitatea natală, fiind un elev eminent.

Citește și: Scandal medico-legal în dosarul bărbatului omorât în bătaie de poliţişti la Autogara Sud Piteşti! INML a trimis înapoi raportul de autopsie

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...