Web Analytics
scris sâmbătă, 21.10.2023

21 octombrie 1833: S-a născut Alfred Nobel, inventatorul dinamitei

Alfred Nobel (n. 21 octombrie 1833, Stockholm, Suedia – d. 10 decembrie 1896, San Remo, Liguria, Italia) a fost un chimist, inventator și om de afaceri suedez. Printre altele, el a inventat dinamita și a întemeiat fundația ce oferă anual faimoasele Premii Nobel.

21 octombrie 1833: S-a născut Alfred Nobel, inventatorul dinamitei

Prima pagină din testamentul lui Alfred Nobel

Alfred Nobel s-a nascut in Stockholm, iar la varsta de sase ani s-a mutat impreuna cu parintii in Rusia unde tatal sau a deschis o mica afacere.

A studiat chimia in Paris, iar intre anii 1852-1856 a lucrat in SUA sub indrumarea inventatorului suedez John Ericsson.

Citește și:

Reintors in tara natala, Nobel a inceput sa lucreze ca si chimist reusind sa creeze un explozibil pe baza de nitroglicerina, care a inceput sa fie produsa in Suedia din 1864 si mai apoi si in alte tari europene.

În 1867 își brevetează invenția sub denumirea de „dinamită”. Pentru a putea declanșa explozia, Alfred brevetează o altă invenție, un detonator bazat pe aprinderea unui fitil.

Datorită faptului că dinamita reducea substanțial costurile aruncării în aer a blocurilor de piatră, Alfred a făcut din vânzarea dinamitei o afacere profitabilă, astfel încât fabrica sa din Krümmel (azi un cartier al orașului Geesthacht, Germania) începe să-și exporte produsele în alte țări din Europa și chiar în America și Australia.

Datorită pasiunii sale pentru călătorii, Victor Hugo l-a denumit „cel mai bogat vagabond al Europei”. Cu timpul Alfred și-a deschis fabrici și laboratoare în peste 20 de țări, iar când nu călătorea lucra intens în laboratoarele sale.

În 1896 Alfred Nobel moare. Brevetase peste 355 de invenții, printre care cauciucul sintetic, pielea artificială și mătasea sintetică.

Ca urmare a inventiilor sale, Nobel a reusit sa acumuleze o avere impresionanta pe care a cedat-o fundatiei care ii poarta numele pentru acordarea de premii celor mai buni reprezentanti in mai multe domenii (chimie, fizica, literatura, medicina si pace).

Primii castigatori au fost anuntati in 1901. Ulterior (1969), a fost instituit in onoarea lui Alfred Nobel un premiu in economie.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *