Web Analytics

21 mai 2023 – Sfinţii Constantin şi Elena. Ce nu trebuie să faci în această zi

de | 21.05.2023 07:55 | Actualitate, Home

Pe data de 21 mai în calendarul ortodox este o sărbătoare foarte importantă la noi în țară, anume Sfinții Constantin și Elena. Este notată cu cruce roșie în calendar, fiind extrem de valorată de Biserică și creștini.

Citește și: 180 de persoane au participat la proiectul „Voluntar în orașul tău: Piteștiul meu curat!”

Constantin cel Mare a fost un împărat roman din secolul al XIV-lea, care este cunoscut pentru convertirea la creștinism. Acesta a promovat religia creștină în Imperiul Roman și chiar a fost cel care a pus capăt persecuțiilor împotriva credincioșilor. Acesta a emis în anul 313 un act care avea să schimbe pentru totdeauna viața creștinilor, anume edictul de la Milan prin care a garantat libera practicare a acestei religii. Elena este mama împăratului, și ea cu un rol important.

Citește și: Poliţia, avertisment legat de fraudele online: “Fiţi extrem de atenţi”

De această zi specială din calendarul ortodox sunt legate multe tradiții și obiceiuri. Se spune că din această zi păsările își învață puii să zboare. Este complet interzisă munca de orice fel, mai ales ce în agricultură. Se spune că gospodarii care fac treabă în această zi vor avea recolte atacate de păsările cerului. În unele zone ale țării oamenii păstrează o tradiție din străbuni și se ocupă să semene porumb ovăz și mei. Credința este aceea că persoanele care vor continua să semene aceste cereale nu vor avea parte de ele pentru că se vor usca.

De Sfinții Constantin și Elena păstorii hotărăsc cine va fi baciul și unde vor amplasa stânele. De asemenea, ei decid și cine apără oile pe timpul pășunatului. Țăranii aprind un foc mare în curte și stau în fața lui pentru a alunga toate spiritele rele și în unele zone ale țării inclusiv oile trebuie să treacă prin acest foc pentru a fi ferite de rele.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *