21 Aprilie 753 î.Hr. – Întemeierea Romei

de | 21.04.2021 09:21 | Actualitate, Cultura, Home

În anul 753 î.Hr., conform legendei, a fost întemeiată Roma. 

 Romulus şi Remus fondatorii tradiţionali ai Romei,  sunt în  in mitologia romana  cei doi fii ai preotesei Rhea Silvia si ai  zeului războiului, Marte. Potrivit legendei povestite de Plutarh si Livius, Romulus a fost  primul rege al Romei. După legendă, orașul Roma a fost întemeiat în anul 753 î.Hr. de către Romulus și Remus, care au fost crescuți de către o lupoaică.

Citește și: Poloneze și românce care au schimbat lumea, într-o expoziție organizată la Memorialul Închisoarea Pitești

În legenda romană, când grecii au dus Războiul troian împotriva orașului Troia, prințul troian Aeneas a navigat peste Marea Mediterană către Italia și a fondat Lavinium. Fiul său, Iulus, a mers mai departe, fondând orașul Alba Longa. Din familia regală a Albei Longa au venit cei doi gemeni, Romulus și Remus, care au purces la fondarea Romei în 753 î.Hr .

Potrivit legendei povestite de Titus Livius, Procas, regele Albei Longa, avea doi fii: Numitor și Amulius. La moartea tatălui lor, moștenirea a fost împărțită astfel: cel mai mare, Numitor, a obținut tronul, iar Amulius, cel mai tânăr, a primit bogățiile și banii părintești.

Nemulțumit de această împărțeală, Amulius l-a detronat pe fratele său și l-a ucis pe fiul lui Numitor, Lausus. Pentru a fi sigur că descendența lui Numitor dispare, a făcut-o vestală pe nepoata sa, Rhea Silvia (fiica lui Numitor), al cărei sacerdoțiu o obliga să rămână fecioară pe tot timpul vieții sale.

Cu toate acestea, zeul Marte s-a îndrăgostit nebunește de fată, care a născut doi gemeni: Romulus și Remus. Amulius a dispus zidirea vestalei și i-a condamnat pe sugari să fie aruncați în Tibru. Totuși, copiii au fost abandonați pe un teren mlăștinos, pe malul fluviului, de către servitorul însărcinat cu executarea sentinței.

Conform legendei, copiii ar fi fost adăpostiți de o lupoaică, care i-a alăptat într-o grotă, la poalele Palatinului. În continuare, păstorul Faustulus, martor al acestei minuni, i-a adăpostit pe gemeni sub un smochin sălbatic situat la intrarea în grotă și i-a crescut, alături de soția sa, Acca Larentia. Aceasta ar fi fost o prostituată pe care păstorii din împrejurimi o porecleau „lupa”, în latină, „lupoaică” sau „prostituată”. Legenda lupoaicei care alăptează gemenii și-ar avea originea din această poreclă.

Deveniți adulți, Romulus și Remus au hotărât să fondeze un oraș. Nereușind să hotărască cine dintre ei îi va da numele noului oraș, ei s-au încredințat augurilor. Remus a fost primul care a văzut șase vulturi zburând pe cer. Îndată după aceea, Romulus a văzut doisprezece vulturi. Remus avea, prin urmare, primatul, în timp ce Romulus avea numărul cel mai mare. De aceea Romulus a fost desemnat în final.

Citește și: Vor începe lucrările la domeniul schiabil de la Ghițu-Molivișu

În timp ce trasa „pomœrium”, brazda sacră ce delimita orașul, ridicând plugul pentru rezervarea porților, fratele său, Remus, pentru a-și bate joc de slăbiciunea noului oraș, a trecut cu un pas acest zid de apărare simbolic. Îndată Romulus l-a ucis, punând în practică zicala „Insociabile regnum” („Puterea nu se împarte”) care marchează astfel, în mod simbolic, intransigența trufașă a Romei în fața oricărei incursiuni răuvoitoare.

Romulus avea să numească viitorul oraş, după numele său, Roma. 

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Meteo: Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion
Meteo: Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Meteorologii au anunţat cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion. Meteorologii au publicat prognoza pentru perioada 6...

Dacia și Viitor Plus – parteneri de mediu la Mioveni
Dacia și Viitor Plus – parteneri de mediu la Mioveni

Din această toamnă, 200 de arbori din speciile mesteacăn, stejar și frasin, 2000 de arbuști ornamentali și 3000 de butași de trandafiri vor înfrumușeța orașul Mioveni, materialul verde fiind plantat în cadrul unui proiect de mediu inițiat de Asociația Viitor Plus...

Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON au fost confirmate în România
Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON au fost confirmate în România

În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din...

Mașină răsturnată în șanț, la Valea Mare-Pravăț
Mașină răsturnată în șanț, la Valea Mare-Pravăț

Pompierii câmpulungeni au fost solicitați sâmbătă, la ora prânzului pentru a interveni la un accident rutier, în zona Valea Mare-Pravăț. Din primele informații, un autoturism a ieșit de pe partea carosabilă și a plonjat pe șanțul de pe marginea drumului. Citește...

Argeș. 50 de cazuri noi Covid-19, în ultimele 24 de ore
Argeș. 50 de cazuri noi Covid-19, în ultimele 24 de ore

SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ DIN JUDEȚUL ARGEȘ – COVID 19Instituția Prefectului Argeș informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică din județ se prezintă astfel: -incidența pe ultimele 14 zile: 1.27 (ieri 1.36);...