Web Analytics
scris marți, 09.01.2024

2023 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor, potrivit serviciului climatic al Uniunii Europene

2023 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor, potrivit serviciului climatic al Uniunii Europene. Temperatura medie, la nivel mondial, a fost cu 1,48 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială, depășind cu mult recordul anterior, din 2016.

2023 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor, potrivit serviciului climatic al Uniunii Europene

Citește și: Atenție, şoferi! Punctul de amendă a crescut de la 1 ianuarie 2024

Cercetătorii din cadrul serviciului Uniunii Europene pentru climă (Copernicus) au transmis că anul 2023 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată, pe fondul schimbărilor climatice provocate de om și de fenomenul meteorologic El Niño. Temperatura medie a fost cu 1,48 grade Celsius peste nivelurile din 1850-1900, când oamenii au început să ardă combustibili fosili la scară industrială. De asemenea, media din 2023 a fost cu 0,17 grade peste cea de la nivelul anului 2016.

Copernicus atrage atenția că este posibil ca pragul de încălzire cu 1,5 grade Celsius, asumat la summitul climatic de la Paris, să fie depășit, pentru prima dată, în următoarele 12 luni, pe măsură ce căldura de la suprafața apelor oceanice “scapă” în atmosferă. Totuși, acest lucru nu este sigur, dat fiind “comportamentul ciudat” al fenomenului El Niño, a explicat dr. Zeke Hausfather, climatolog la Berkeley Earth, o organizație științifică americană.

În 2015, la Paris, aproape 200 de țări și teritorii au convenit să încerce să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială. Totuși, obiectivul asumat atunci se referă la o medie de temperatură pe termen lung, de 20-30 de ani, astfel că depășirea pragului într-un singur an, de exemplu 2024, nu ar însemna ratarea angajamentului.

BBC atrage atenția că, în ultimele 12 luni, niciun organism științific important nu a anticipat că 2023 va fi cel mai călduros an, din cauza modului complicat în care se manifestă clima Pământului. Dacă în primele luni din 2023, în puține zile s-au înregistrat temperaturi medii record, în a doua jumătate a anului, acest lucru s-a întâmplat frecvent. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *