Web Analytics
scris vineri, 20.12.2024

20 Decembrie 1989: Revoluţia română de la Timișoara a luat  proporții, manifestanții cerând demisia dictatorului Ceaşusescu

În ziua de 20 Decembrie 1989, Revoluţia românaăde la Timișoara a luat  proporții, manifestanții cerând demisia dictatorului Ceaşusescu.

20 Decembrie 1989: Revoluţia română de la Timișoara a luat  proporții, manifestanții cerând demisia dictatorului Ceaşusescu

La Timişoara, centrul oraşului a fost ocupat de coloane impresionante de muncitori. 

În Piata Operei din Timișoara, 100.000 de manifestanţi au început să strige lozinci împotriva regimului dictatorial comunist.

  Apare ideea formării unui Front Democratic Român care să organizeze rezistenţa (Lorin Fortuna – preşedinte; Ioan Chiş – vicepreşedinte; Claudiu Iordache – secretar).

Totodata, a fost stabilită conducerea Frontului Democratic Român, organizaţie care trebuia să organizeze rezistenţa şi care îl avea ca preşedinte pe Lorin Fortuna, ca vicepreşedinte pe Ioan Chiş si secretar pe Claudiu Iordache.

În balconul Operei a urcat, alături de liderii protestatarilor și primarul comunist al oraşului de pe Bega, căruia i s-a înmânat lista cu revendicarile multimii: eliberarea arestatilor, predarea cadavrelor familiilor cărora le aparţineau, demisia lui Nicolae Ceausescu, circulaţia liberă.

Primul ministru, Constantin Dascalescu, prezent la miting,  a facut cateva promisiuni, dar a declarat ca revendicarile majore, ca demisia lui Ceausescu şi a guvernului, vor trebui să aștepte întoarcerea din Iran a preşedintelui.

Negocierile s-au incheiat fără rezultat, cu puţin înainte de ora 19.00.

La scurt timp dupa aceea, primul ministru Dăscălecsu a plecat cu avionul la București.

Intors în țară dupa vizita din Iran, Nicolae Ceaușescu a emis, în seara aceleaşi zile, un decret prezidenţial pentru constituirea stării de necesitate pe teritoriul judetului Timis, ca urmare a “gravei incălcari a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism si de distrugere a unor bunuri obşteşti”.

Citește și:

În aceeaşi seară, dictatorul comunist a prezentat o declaraţie, transmisă în direct la radio si televiziune, în care a spus ca evenimentele de la Timişoara sunt opera unor “huligani” şi a unor “grupuri fasciste si antinaţionale, teroriste”. În cadrul aceluiaşi discurs, a anunţat că, întrucât manifestanţii au atacat unităţile militare, acestea au fost obligate să se apere, folosind armamentul din dotare. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită