Web Analytics
scris joi, 02.05.2024

2 Mai 74 e.n: Sinuciderea colectivă a  iudeilor din cetatea Masada

În ziua de 2 Mai din Anul 74 e.n a avut loc sinuciderea colectivă a  iudeilor din cetatea Masada și intrarea armatelor romane în „cetatea morților”. Foto: Cetatea Masada 

2 Mai 74 e.n: Sinuciderea colectivă a  iudeilor din cetatea Masada

Cetatea a fost edificată în sec. I î.C. și  afost  extinsă în timpul domniei regelui iudeu Irod cel Mare (74-4 î.C.).

După cucerirea Ierusalimului de către împăratul roman Titus Flavius Vespasianus în anul 70 d.C., Masada a fost ultimul refugiu al rezistenței antiromane a iudeilor.

Se știe că cei circa 970 apărători  iudei din Masada au preferat să moară,  după un îndelungat asediu (între anii 70-73 d.C.), pentru a nu cădea în mâinile luptătorilor romani, care i-ar fi luat în robie.

Deoarece sinuciderea era interzisă de religia lor, s-au  tras la sorți câțiva bărbați care să-i omoare pe toți ceilalți asediați; după aceasta ultimii rămași s-au omorât ei între ei.

Totuși, două femei și cinci copii s-au ascuns, nu au fost omorâți, și au putut povesti mai târziu cele întâmplate.

Citește și: Noi dezvăluiri în scandalul ”Corupţie la iepuri” din cadrul AJVPS Argeş. Vânătorul Relu Vasile a fost exclus din asociaţie după ce i-a cerut preşedintelui Mihai Oprescu mai multă transparenţă

Rezistența împotriva unor forțe militare mult superioare și moartea asediaților, constituie până astazi un simbol al dorinței de libertate al evreilor. Curajul lor a fost admirat chiar și de către romani.

Fortăreața Masada a fost redescoperită în anul 1838. Reconstrucția ei a început în 1966, astăzi Masada fiind un  loc de mare atracție pentru turism.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *