Web Analytics
scris joi, 02.05.2024

2 Mai 74 e.n: Sinuciderea colectivă a  iudeilor din cetatea Masada

În ziua de 2 Mai din Anul 74 e.n a avut loc sinuciderea colectivă a  iudeilor din cetatea Masada și intrarea armatelor romane în „cetatea morților”. Foto: Cetatea Masada 

2 Mai 74 e.n: Sinuciderea colectivă a  iudeilor din cetatea Masada

Cetatea a fost edificată în sec. I î.C. și  afost  extinsă în timpul domniei regelui iudeu Irod cel Mare (74-4 î.C.).

După cucerirea Ierusalimului de către împăratul roman Titus Flavius Vespasianus în anul 70 d.C., Masada a fost ultimul refugiu al rezistenței antiromane a iudeilor.

Se știe că cei circa 970 apărători  iudei din Masada au preferat să moară,  după un îndelungat asediu (între anii 70-73 d.C.), pentru a nu cădea în mâinile luptătorilor romani, care i-ar fi luat în robie.

Deoarece sinuciderea era interzisă de religia lor, s-au  tras la sorți câțiva bărbați care să-i omoare pe toți ceilalți asediați; după aceasta ultimii rămași s-au omorât ei între ei.

Totuși, două femei și cinci copii s-au ascuns, nu au fost omorâți, și au putut povesti mai târziu cele întâmplate.

Citește și: Noi dezvăluiri în scandalul ”Corupţie la iepuri” din cadrul AJVPS Argeş. Vânătorul Relu Vasile a fost exclus din asociaţie după ce i-a cerut preşedintelui Mihai Oprescu mai multă transparenţă

Rezistența împotriva unor forțe militare mult superioare și moartea asediaților, constituie până astazi un simbol al dorinței de libertate al evreilor. Curajul lor a fost admirat chiar și de către romani.

Fortăreața Masada a fost redescoperită în anul 1838. Reconstrucția ei a început în 1966, astăzi Masada fiind un  loc de mare atracție pentru turism.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...