Web Analytics
scris luni, 02.12.2024

2 Decembrie 1989: Dovada că se poate! Summitul din Malta dintre George Bush, preşedintele SUA şi Mihail Gorbaciov, preşedinte al URSS

În ziua de 2 Decembrie 1989 a avut loc intâlnirea la nivel înalt de la Malta, dintre George Bush, preşedintele SUA, şi Mihail Gorbaciov, preşedinte al URSS, consacrată “noii ordini mondiale”. Cei doi lideri declară că „războiul rece” s–a încheiat.

2 Decembrie 1989: Dovada că se poate! Summitul din Malta dintre George Bush, preşedintele SUA şi Mihail Gorbaciov, preşedinte al URSS

La Summitul din Malta  a avut loc întâlnirea dintre Președintele SUA, George H. W. Bush și Secretarul General Sovietic, Mihail Gorbaciov,  în zilele de 2 și 3 decembrie 1989, la doar câteva săptămâni după căderea Zidului Berlinului. Aceasta a fost a doua lor întâlnire, după o întâlnire care l-a inclus pe fostul președinte Ronald Reagan, în New York, în decembrie 1987. În timpul summit-ului, Bush și Gorbaciov ar fi declarat că pun capăt Războiului Rece, deși veridicitatea informației este încă în dezbatere. Rapoartele vremii menționau Summitul din Malta Summit-ul ca fiind cel mai important din 1945 încoace, când la Yalta Prim-Ministrul Britanic Winston Churchill, Premierul Sovietic Iosif Stalin și Președintele SUA, Franklin D. Roosevelt au căzut de acord asupra  soartei Europei.

Brent Scowcroft și alți membri ai administrației americane se temeau inițial că Summitul din Malta  ar fi „prematur” și că ar genera așteptări mari.

Cu toate acestea, Președintele francez François Mitterrand, Prim-Ministrul Britanic Margaret Thatcher, alți lideri Europeni și membrii cheie ai Congresului SUA l-au convins pe Președintele George Bush să se întâlnească cu Președintele Mihail Gorbaciov.

Nu s-au semnat acorduri la Malta. Scopul său principal a fost de a oferi celor două superputeri, Statelor Unite ale Americii și Uniunii Sovietice, ocazia  de a discuta despre schimbările rapide care au loc în Europa, odată cu ridicarea Cortinei de Fier, care a separat Blocul țărilor socialiste din Estul Europei de Europa de Vest timp de patru decenii. Summitul este văzut de unii observatori ca sfârșitul oficial al Războiului Rece. La un nivel minim, acesta a marcat diminuarea tensiunilor care au fost, până atunci, semnul distinctiv al epocii și un punct de cotitură în relațiile Est-Vest. În timpul summit-ului, Președintele Bush și-a exprimat sprijinul pentru perestroika lui Gorbaciov și alte reforme în Blocul Comunist.

Citește și:

La summit, ca pe un simbol, președintele american George Bush le-a prezentat tuturor participanților la conferință o bucată din Zidul Berlinului. 

Vorbind la o conferință comună de presă, liderul sovietic a anunțat:

„Lumea părăsește o epocă și pășește într-alta nouă. Suntem la începutul unui lung drum spre o eră a păcii. Amenințarea cu forța, neîncrederea, lupta ideologică și psihologică trebuie să aparțină toate trecutului.”

„L-am asigurat pe Președintele Statelor Unite că nu voi începe niciodată un război împotriva SUA.”

În replică, Președintele Bush a spus:

„Putem realiza o pace durabilă transformând relațiile Est-Vest într-o cooperare de durată. Acesta este viitorul pe care Președintele Gorbaciov și cu mine l-am început chiar aici, în Malta.”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...