Web Analytics

18 Septembrie 1970: A murit Jimi Hendrix, cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor

de | 18.09.2021 10:14 | Cultură, Actualitate

În ziua de 18 Septembrie 1970, chitaristul american Jimi Hendrix (James Marshall) a murit, la doar 28 de ani, în urma unei supradoze  de droguri, în Londra.

Hendrix s-a născut în Seattle la  27 noiembrie 1942 și a început să cânte la chitară din copilărie, model fiindu-i  bluesman-ul Muddy Waters.

Citește și: Noi șefi de secții la Teatrul „Alexandru Davila”, aleși de managerul Felix Goldbach

La începutul anilor 1960, după ce a fost lăsat la vatră din armata SUA, s-a mutat în New York, unde a început sa cânte prin baruri și cafenele.

Într-un asemenea local a fost remarcat de către Bryan Chandler, basistul trupei Animals, care s-a oferit să il ajute pe Hendrix.

În 1966, chitaristul american s-a stabilit în Londra și a pus bazele formației „Jimi Hendrix Experience”, alături de basistul Noel Redding și bateristul Mitch Mitchell.

Primul său single a fost “Hey, Joe”, care a propulsat trupa în topurile britanice până pe locul 6.

Un an mai tarziu, Hendrix a susținut primul concert adevărat în țara natală, la festivalul de la Monterey, la finalul căruia i-a uimit pe toți cei prezenți cand și-a dat foc la chitară. 

Citește și: Exclusiv. Sinagoga din Piteşti va găzdui şi concerte de jazz

 De altfel, incendierea instrumentului a devenit un fel de marcă a artistului și a fost preluată apoi de numeroși instrumentisti rock.

În următorii doi ani, trupa lui Hendrix a lansat “Purple Haze”, “Foxy Lady” si “The Wind Cries Mary”, devenite piese de rezistență.

Albumele, printre care “Are You Experienced?” (1967), “Bold as Love” (1969) și “Electric Ladyland” (1969), au făcut istorie. În 1969, trupa s-a destrămat, dar faima lui Hendrix nu a pierit. În același an, chitaristul a făcut senzație la Woodstock, unde a interpretat memorabil imnul Statelor Unite.

Un an mai târziu a fost lansat un album solo al artistului, “The Cry of Love”, pe care acesta l-a inregistrat inainte de a muri. Legendă a muzicii rock; solist vocal, instrumentist, compozitor, a fost unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume.

La scurtă vreme, el a format o nouă trupă, “Band of Gypsies”, cu care a debutat în noaptea Anului Nou. Hendrix a susținut ultimul concert în august 1970, la un festival rock britanic.

Citește și: Pastila de frumos. Tomograf pentru sănătatea arborilor

Stilul său de interpretare  la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003, Hendrix a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii