Web Analytics
scris duminică, 06.08.2023

161.231 salariați în Argeș la finele lunii mai. Câștigurile, în scădere

Efectivul salariaţilor la 31 mai a.c. în Argeş a fost de 161.231 persoane, în creștere cu 375 persoane (+0,2%) faţă de efectivul salariaţilor de la finele lunii aprilie 2023. Această evoluție ușor ascendentă s-a manifestat cu aceeași intensitate în toate sectoarele de activitate, după cum ne informează Direcția Județeană de Statistică Argeș.

161.231 salariați în Argeș la finele lunii mai. Câștigurile, în scădere

Citeşte şi: Sute de credincioși și-au luat la revedere de la icoana Maicii Domnului Paramithya, aflată timp de opt zile la biserica din Micești

Cea mai mare parte a salariaților (52,1%) activează în servicii, restul regăsindu-se în industrie şi construcţii (46,1%) și în agricultură, silvicultură şi pescuit (1,8%).

Potrivit sursei citate, câştigul salarial mediu brutrealizat în Argeș în luna mai a fost de 6.420 lei, în scădere față de aprilie cu 487 lei (-7,1%), urmare a câștigurilor mai mici înregistrate în toate sectoarele de activitate. Comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2022, câștigul salarial mediu brut a fost mai mare cu 914 lei (+16,6%), urmare a câștigurilor mai mari înregistrate în toate sectoarele de activitate, potrivit sursei citate.

Câştigul salarial mediu net realizat în Argeș a fost de 4.038 lei, în scădere cu 261 lei (-6,1%) ca urmare a câștigurilor mai mici înregistrate în industrie și construcții și agricultură, silvicultură şi pescuit.

Scăderile au fost din cauza acordării ȋn lunile precedente de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Câștigul salarial realizat în județul Argeș în luna mai a.c. a fost mai mic comparativ cu realizările salariale medii la nivel național, atât în valoare brută (-11,2%), cât și în valoare netă (-11,1%), conform informaţiilor Direcţiei Judeţene de Statistică .

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *