Web Analytics

16 iunie 1462: Vlad Ţepeş conduce un atac de noapte asupra taberei oștirii otomane de lângă Târgoviște

de | 16.06.2021 10:27 | Cultură, Actualitate

În ziua de 16 iunie 1462, Domnul muntean Vlad Ţepeş  conduce  un atac de noapte surpriză   asupra taberei oștirii otomane invadatoare (nu se cunoaşte numele localităţii unde s-a desfășurat lupta), provocând mari pierderi inamicului şi panică în randul turcilor. 

Dracula leading a charge against Islamic troops in the Battle with Torches in Romania, 1492 (by Theodor Aman). Pictură de Th.Aman – Atacul de noapte de lângă Târgoviște 

Atacul lui Vlad Ţepeş asupra armatei otomane conduse de Mahomed al II-lea, cuceritorul orașului Constatinopol, a avut loc în noaptea de 16 spre 17 iunie 1462, undeva lângă Târgovişte. Era o noapte întunecoasă, când valahii au pătruns în tabăra otomană, după ce au anihilat santinelele. Atacul a provocat o mare confuzie în tabăra otomană, după ce  oastea munteană a sunat din goarne și au dat foc corturilor turcești, creându-se o panică de nedescris.

Lupta, în sine, a fost un adevărat măcel. Deruta semănată în rândul otomanilor face ca aceştia să se ucidă şi între ei, adăugându-se astfel alte victime la cele făcute de valahi. Țepeș și-a croit drum spre cortul sultanului, însă norocul i-a surâs lui Mohamed al II-lea Cuceritorul, pentru că domnul muntean  a nimerit din greşeală în cortul unui paşă, pe care l-a şi ucis.

 În documentele păstrate, rezultatele atacului diferă. Însă, potrivit unor surse istorice, pierderile totale s-au situat la circa 5.000 de oameni din partea valahilor și circa 15.000 de otomani.

La ivirea zorilor, Vlad Țepeş dă ordinul de retragere. Însă pe otomani, în frunte cu sultanul, îi mai aștepta o surpriză neplăcută. La intrarea în Târgovişte aveau să dea peste celebra pădure de ţepe, în care fuseseră infipţi alţi turci, daţi dispăruţi în urma cumplitei încleştări derulate în noaptea ce trecuse.

După atacul de noapte de lângă Târgovişte, Mahomed al II-lea a poruncit retragerea generală a forţelor sale armate peste Dunăre, în aşa grabă încât la 11 iulie 1462 el se afla, deja, la Adrianopol (Edîrne, în Turcia de astăzi).

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii