Web Analytics
scris sâmbătă, 15.06.2024

15 Iunie 1985: Ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra

În ziua de 15 iunie 1985 a avut loc, la Ploieşti, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, înainte de interzicerea de către autorităţile comuniste. Cenaclul Flacăra a fost înfiinţat la 17 septembrie 1973 şi condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu.

15 Iunie 1985: Ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra

Cenaclul a reprezentat un moment special în anii întunecaţi ai comunismului, Vasile Şeicaru, Alexandru Andrieş, George Nicolescu, Mircea Rusu sunt doar câţiva dintre artiştii români care şi-au început cariera pe scena Cenaclului Flacăra.

Astfel, ziua de 15 iunie 1985 a rămas în istoria recentă prin incidentul petrecut la Ploiești.

Atunci a avut loc, pe stadionul local, spectacolul organizat cu mare fast de Cenaclul Flacăra al Uniunii Tineretului Comunist, cenaclu condus de poetul Adrian Păunescu.

Nimic nu anunța dezastrul care avea să urmeze – soliștii respectau programul, amfitrionul era în verva-i caracteristică, publicul era entuziasmat, doar vremea nu a fost de partea lor.

Aproape de miezul nopții s-a stârnit, aproape din senin, o furtună puternică, cu tunete și fulgere, iar la un moment dat s-a produs o pană de energie electrică.

În bezna care a urmat, există informații că deși PĂUNESCU ar fi cerut publicului să rămână pe loc, pentru că spectacolul va continua, o parte a mulțimii a dat buluc spre ieșire.

În busculada creată și-au pierdut viața 5 persoane, strivite de porțile închise, iar alte câteva zeci au fost rănite.

Spectacolul de la Ploiești avea să fie ultimul pentru Cenaclul Flacăra, președintele NICOLAE CEAUȘESCU hotărând să desființeze mișcarea culturală care ținea deja de 12 ani.

Citește și:

Deschiderea arhivelor Securității au arătat că nimeni nu a fost învinuit pentru ceea ce s-a întâmplat pe stadionul din Ploiești, dar rezultatul a fost că CEAUȘESCU a împușcat doi iepuri dintr-un foc: a calmat spiritele și a redus la tăcere un curent cultural care, parțial, ieșise de sub controlul partidului comunist.

Iar popularitatea de care se bucura ADRIAN PĂUNESCU a început treptat să scadă, el fiind marginalizat atât în mediul artistic, cât și în presă.

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Da, controlul unei multimi imense a fost si ramane o problema la orice manifestare de amploare. De-a lungul timpului au aparut multe tehnici (in urma unor tragedii similare) si „crowd control” s-a imbunatatit, insa tot ramane o situatie dificila la orice eveniment de mari proportii.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită