15 ianuarie-172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Bastonul marelui poet la Pitești

de | 14.01.2022 18:33 | Actualitate, Home

Muzeul Județean Argeș deține în patrimoniu bastonul marelui poet Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naționale este marcată și de instituțiile subordonate Consiliului Județean Argeș

Anul acesta se împlinesc 172 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. 15 ianuarie este ziua lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), dar și Ziua Culturii Naționale.

Muzeul Județean Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, deține în patrimoniu bastonul marelui poet, care este o piesă clasată la categoria ”Tezaur”. Dăruit lui Eminescu în 1876 de Societatea «Junimea» din Iaşi, bastonul este realizat într-un atelier de la mijlocul sec. al XIX-lea, din materiale exotice (fildeş, bambus), metal preţios (argint) şi piele. Are sculptată în basorelief monograma poetului («M.E.»), încadrată într-un decor floral.

Citește și Unde a început totul? Și cum a reușit marca Nars să devină atât de populară?

Începând din 2011, pe 15 ianuarie, este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale ce a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010.

Ziua Culturii Naționale este marcată și de instituțiile subordonate Consiliului Județean Argeș:

Vineri, 14 ianuarie, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, împreună cu Centrul Cultural Ștefănești și Biblioteca Orașului Ștefănești, a organizat o expoziție extraordinară de costume populare românești și cărți ale “Luceafărul poeziei românești”. În cadrul acestui eveniment, elevii Școlii Gimnaziale “Vintilă Brătianu” au recitat cele mai frumoase poezii scrise de poetul național.

Sâmbătă,15 ianuarie, și duminică, 16 ianuarie, de la ora 19.00, sunteți invitați la TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA”, la spectacolul intitulat “De atunci și până astăzi…”, în regia lui Bogdan Cioabă, scenografia Cristinei Ciucu, aranjamentele muzicale Vicențiu Perniu. “De atunci și până astăzi…” este un spectacol care conține momente artistice de muzică și dans pe versurile poetului național al românilor, Mihai Eminescu.

Marți, 18 ianuarie, de la ora 12.00, la Biblioteca Județeană Argeș va avea loc un recital de versuri din creația eminesciană – DE-A PURURI… EMINESCU -susținut de elevii Secției de Actorie a Liceului de Artă ”Dinu Lipatti” din Pitești, regia artistică – prof. Mirela Dinu și prof. Violeta Bocancea.

Acest articol este despre: baston pitesti,mihai eminescu

Distribuie!

Articol scris de Marius Ionel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Hora Unirii pe înălțimile de la Dâmbovicioara
Hora Unirii pe înălțimile de la Dâmbovicioara

Luni, 24 ianuarie, pe înălțimile de la Dâmbovicioara, locuri unde s-au jertfit numeroși ostași în ambele războaie mondiale, conducerea Consiliului Județean Argeș, prin vicepreședinții Marius Nicolaescu și Adrian Dumitru Bughiu, a participat la ceremonia dedicată zilei...

Pitești. Femeie accidentată grav pe trecerea de pietoni
Pitești. Femeie accidentată grav pe trecerea de pietoni

Accident grav, marți dimineață, pe Calea Câmpulung, din Pitești după ce o femeie a fost lovită din plin de o mașină. Evenimentul a fost anunțat de un polițist aflat în timpul liber, care a asistat victima până la sosirea medicilor. Din verificările preliminare,...