Web Analytics

142 de ani de când s-au pus bazele indepedenței României!

de | 19.07.2019 10:40 | Actualitate

# Regele Carol I: „Nu mă poți pune în subordinea unui general rus, dar poți pune 10 generali ruși în subordinea mea”

La data de 19 iulie 1877,  Marele duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor ruseşti de pe frontul antiotoman din Bulgaria, a adresat principelui român Carol I o telegramă cifrată în care, relatându-i despre înfrângerea suferită de trupele ruseşti în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistenţă ajutorul.

Primele unităţi ale Armatei Române au trecut Dunărea şi au luat în primire paza podului de vase Zimnicea-Svistov (19/31).

La 19 iulie 1877, stil vechi (31 iulie 1877, stil nou), Principele Carol a primit telegrama care relata că rușii au suferit o înfrîngere completă la Plevna, în Bulgaria, în timpul  Războiului ruso-turc de la 1877-1878.

O parte din trupele rusești  au intrat în panică, Marele Duce Nicolae al Rusiei și-a mutat cartierul general și  însuși țarul Alexandru al II-lea era gata să se retragă peste Dunăre.

În telegrama către Carol, Marele Duce Nicolae al Rusie scria:

”Turcii au concentrat la Plevna cele mai puternice forțe armate, copleșindu-ne. Te rog, să demonstrăm că suntem uniți și, dacă e posibil, treci Dunărea pe unde dorești.

Între Jiu și Corabia, această demonstrație este indispensabilă, ca să-mi ușurezi mișcările. Nicolae”.

Principele Carol tărăgănase interventia în razboi a  Armatei Române, până în momentul în care Marele Duce Nicolae al Rusiei  a solicitat  oficial ajutorul  militar românesc.

De menționat că Principele Carol I a condus personal oastea română în luptele care au urmat. Este celebră discuția dintre Carol I și Marele Duce Nicolae, în care acesta din urmă se opunea ca principele român să conducă trupele României, sub argumentul că „Mărite Carol, nu pot să te pun în subordinea unui general rus!” Iar Principele Carol al României a răspuns: „E adevărat, dar poți pune 10 generali ruși în subordinea mea”! Neavând ce face, conducătorii Rusiei au acceptat soluția principelui român.

A urmat  Bătălia de la Plevna, în care victoria armatei române a pus bazele independenței de stat a României.

Jurnalul de Argeș

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole