Web Analytics
scris marți, 14.03.2023

14 Martie 1879: S-a născut Albert Einstein, fizician german, autorul teoriei relativității și laureat al Premiului Nobel pentru Fizică

În ziua de 14 Martie 1879 s-a născut Albert Einstein, fizician german de origine evreiască, autorul teoriei relativității și laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (1921). A emigrat în 1933 în SUA, unde s-a naturalizat în 1940, a fost profersor universitar la Berlin și Princeton.

14 Martie 1879: S-a născut Albert Einstein, fizician german, autorul teoriei relativității și laureat al Premiului Nobel pentru Fizică

Pană să ajungă aici, Albert Einstein a studiat la Munchen, unde familia sa avea un mic magazin de aparate electrice.

Citește și:

Deși nu a vorbit până la vârsta de 3 ani, încă de tânăr a arătat o curiozitate vie pentru natură si o abilitate înăscută in înțelegerea conceptelor matematice dificile.

La 12 ani a învățat singur geometrie euclidiană. Când avea 15 ani, a renunțat la școală, profitând si de faptul că familia sa s-a mutat la Milano, în Italia.

Totuși, a absolvit liceul la Arrau, în Elveția, și s-a înscris la Politehnica din Zurich. 

A lucrat ca meditator și suplinitor, iar în 1902 a devenit examinator la Biroul de Patente din Berna. În 1903 s-a căsătorit cu Mileva Maric, cu care fusese coleg de facultate. Au avut doi fii, dar în cele din urma au divorțat. Einstein s-a recăsătorit însă mai târziu.

Cand Hitler a venit la putere în Germania, în 1933, Einstein a emigrat în Statele Unite. A obtinut un post la Institutul de studii avansate din Princeton, New Jersey, unde a și încetat din viață în data de 18 aprilie 1955.

A pubicat studii nenumărate, care au revoluționat lumea: “Relativitatea: teoria specială și generalizată”(1916), “Despre sionism”(1931), “Constructori ai universului”(1932), “De ce razboi?”(scrisă împreună cu Sigmund Freud), “Cum văd eu Lumea”(1934), “Evoluția fizicii”(1938), și “Din ultimii mei ani”(1950). Documentele adunate ale lui Einstein sunt publicate într-o operă de mai multe volume începând din 1987.

Citește și:

Este cunoscut mai ales pentru Teoria relativității, dar a avut contribuții importante  si in alte domenii ale fizicii.

A devenit faimos pentru explicarea efectului fotoelectric (pentru care a castigat premiul Nobel), fiind de asemenea un pionier in mecanica cuantică. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *