Web Analytics

14 Iunie 1990: A treia „mineriadă”. 10.000 de mineri au descins în București pentru a „restabili ordinea”

de | 14.06.2022 09:27 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie

În ziua de 14 iunie 1990 a avut loc a treia „mineriadă”. 10.000 de  mineri din Valea Jiului au descins în București pentru a „restabili ordinea”. 

 „Ortacii” au venit la chemarea lui Ion Iliescu, ales președinte al României la 20 aprilie 1990, cu scopul de a sprijini  autoritățile în conflictul cu manifestanții din Piața Universității.

Citește și: Clasa politică, din care a făcut parte și fostul ministru Elena UDREA, a furat nu numai banii publici ai României, ci și educația și sănătatea românilor

Au fost atacate sediile partidelor din opoziție, lideri ai acestora, facultăți, studenți (14-15 iunie 1990).

Au fost devastate Universitatea București, precum și sediile unor partide (PNL, PNȚCD), redacții de ziare și locuințe ale unor oameni politici, printre care și casa lui Ion Rațiu.

Evenimentele au stârnit indignarea opiniei publice internaționale și au dus la pierderea definitivă a simpatiei Occidentului, pe care România le câștigase prin Revoluția din decembrie 1989.

Pe lângă sutele de răniți, au existat morți, dispăruți, arestări fără mandate… În ciuda cumplitelor violențe, Ion Iliescu le-a mulțumit ortacilor conduși de Miron Cosma.

La șase zile după incidente, la 20 iunie 1990, Ion Iliescu a rostit jurământul de investitură ca președinte ales legal al României.

Citește și: Şoferul şefului IPJ Argeş a dat în radar cu 140 de km/oră, apoi le-a cerut colegilor de la Rutieră să falsifice procesul-verbal

În ziua de 14 iunie 1991, la intrarea în Parcul Libertăţii din Bucureşti a fost ridicată o cruce în memoria victimelor mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *