Web Analytics
scris joi, 08.04.2021

Ministrul Dezvoltării: „Am semnat contractul de finanțare pentru construirea noului cămin studențesc al Universității din Pitești

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a venit astăzi în Argeș și s-a întâlnit cu prefectul, aleșii locali și cu parlamentarii județului. Pe parcursul zilei, a vizitat mai multe obiective de infrastructură din județ, precum Sala Polivalentă Pitești. A ținut o conferință de presă la Consiliul Județean Argeș, s- a deplasat la Spitalul Mioveni, a avut o întâlnire cu primarii la Schitul Golești și ultima vizită a fost la Câmpulung. A evaluat principalele investiții ale Argeșului și a oferit informații despre oportunități de dezvoltare locală.

„Chiar anul acesta este posibil ca municipiul Pitești să aibă o nouă Sală Polivalentă”

„Am fost să vedem stadiul execuției lucrărilor la noua Sală Polivalentă a municpiului Pitești. Lucrările avansează bine, sunt într-un stadiu de execuție de 58 %. Este o investiție de 94,1 milioane de lei din bugetul Ministerului Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții și care are termen de finalizare 6 martie 2022. Din ceea ce am văzut la fața locului, lucrările avansează foarte bine și constructorul are capacitatea de a finaliza Sala Polivalentă până la sfârșitul acestui an. Am asigurat atât constructorul, cât și autoritățile locale și județene că avem finanțare în bugetul Ministerului Dezvoltării pentru această investiție. Evident, ne-am bucura, cu respectarea calității, ca această Sală Polivalentă să fie predată comunității locale chiar anul acesta, dacă este posibil. Nu punem presiune mai mare decât trebuie pe antreprenor. Este un antreprenor serios, care a mai făcut săli polivalente, mai are investiții de acest fel. Avem această încredere, chiar anul acesta este posibil ca municpiul Pitești și județul Argeș să aibă o nouă Sală Polivalentă, cu 4071 de locuri în tribune și care mai pot fi extinse cu sistem rabatabil, în funcție de evenimentul care se va desfășura în această sală polivalentă”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Un nou cămin studențesc la Pitești

„Am semnat, de asemenea, contractul de finanțare pentru construirea noului cămin studențesc al Universității din Pitești, o investiție de 15,6 milioane de lei, tot din bugetul Ministerului Dezvoltării. Contractul a fost semnat de directorul CNI și de antreprenor. Durata de contract a acestei investiții este 18 luni, din care 2  luni sunt de proiectare, ceea ce înseamnă că, în condițiile în care lucrurile avansează bine, undeva în luna mai a anului viitor, la Pitești, la universitate vom avea un nou cămin studențesc, cu 113 camere, pentru 222 de locuri, din care 2 sunt pentru persoane cu dizabilități. Este o investiție parter plus 4 etaje, un proiect frumos pentru învățământul argeșean și care este de mult așteptat”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Nevoie de creșe în Argeș. Soluția Ministerului Dezvoltării

„La întâlnirea cu autoritățile locale și județene, cu Instituția Prefectului județului Argeș, am prezentat și câteva dintre oportunitățile care vor exista în perioada următoare și fac referire la acest program de construcție de creșe, care a fost lansat de ministerul pe care îl conduc și care va avea o finanțare, în primă fază, din bugetul de stat, asigurată de Guvern, de Ministerul Dezvoltării, și acest proiect este prevăzut spre finanțare și în Planul Național de Redresare și de Reziliență, prevăzut cu o finanțare de 370 de milioane de euro, 200 de creșe. Acest proiect este demarat, a fost prezentat public. CNI va lucra la studiul de fezabilitate, vor fi trei tipuri de creșe, creșe pentru 4-5 grupe de copii, pentru 6-7 și pentru 10-11 grupe de copii. Am îndemnat primarii și autoritățile locale și din Pitești, și din județ să facă o evaluare a necesității. Din ceea ce cunoaștem noi, e o nevoie stringentă de infrastructură de creșe și în județul Argeș, așa cum e nevoie și în alte județe. Exact de aceea este un program guvernamental prioritar, pentru că această nevoie de infrastructură de creșă este stringentă. Finanțarea va veni de la Ministerul Dezvoltării. Autoritățile locale trebuie să găsească terenurile disponibile aflate în domeniul public al UAT-ului și să își asume conectarea la rețelele edilitare și vom cere și o justficare în ceea ce privește numărul de copii. După ce avem studiul de fezabilitate, în funcție de cererile primite urmează să demarăm procedurile de achiziție publică și pentru Argeș, pentru Pitești și pentru alte municipii și orașe din Argeș, dacă există o asemenea dorință. Și, în funcție de procedurile de achiziție publică, chiar aș preconiza că există posibilitatea ca anul acesta să semnăm deja primele contracte de proiectare și execuție”, a mai subliniat ministrul.

Citește și Bani mai mulţi în şcoli, pentru teste anti-Covid care nu se folosesc

Prefectul Emilia Mateescu: „Sunt mai mult decât încântată de programul creșelor, pe care Minsterul Dezvoltării îl are în derulare și despre care dl ministru ne-a comunicat că se va demara chiar de anul acesta, spre sfârșitul anului. Am cunoștință că este nevoie mai mult decât stringentă pentru creșterea numărului de locuri pentru copii din cadrul creșelor, nu doar în orașe, ci și în mediul rural. Această nevoie este, pe de o parte, pentru copiii care vor merge în creșe și vor avea parte și de o educație, pentru că domnul ministru ne-a comunicat că a luat deja legătura cu Ministerul Educației pentru a avea personal specializat, ceea ce este o veste extraordinară. În acest moment, nu există așa ceva în creșe. Pe de altă parte, va fi o susținere extraordinară pentru familii, pentru părinții care vor să se întoarcă la locurile de muncă. Această veste, a modificării numărului de locuri pentru copiii de la creșe este extraordinară. Dl ministru ne-a mai comunicat niște informații foarte bune pentru unitățile administrativ-teritoriale: în viitor intenționează să achiziționeze mai multe microbuze și mijloace de transport școlar de capacitate mai mare pentru înlocuirea celor care sunt deja acum și care nu mai fac față ca volum și tehnologie. Unele sunt amortizate, altele nu mai sunt utilizabile probabil. Aceasta este o veste bună pentru tot județul, pentru toate UAT-urile. În ce privește Instituția Prefectului, pot să vă spun că am comunicat domnului ministru niște nevoi descoperite în raporturile cu partea funciară, cu ANCPI, niște nevoi descoperite la lucrările de autostradă și sunt convinsă că solicitarea noastră își va găsi răspuns”.

Citește și Ministrul Cseke Attila la pas prin Pitești

Întrebat cui i se datorează vizita sa în Argeș, ministrul a spus: „Vizita ministrului Dezvoltării în județul Argeș este cea de-a 11 vizită în județe, în 3 luni și jumătate și se datorează tuturor factorilor locali și județeni și tuturor partidelor politice din județul Argeș. Voi fi destul de direct. Se datorează și doamnei deputat Bucura-Oprescu, care este președinta Comsiei de Administrație și evident că avem și o relație instituțională. Am lucrat împreună în Comisia de Administrație mult timp și ne cunoaștem și, evident, se datorează partenerilor de coaliție care m-au avut ca ministru, adică organizațiilor județene PNL și USR. Eu cred că este cel mai fericit caz posibil, pe care l-aș multiplica și în alte județe, legat de vizite și de discuții sincere”.

Deputatul Simona Bucura-Oprescu: „Cred că pentru județul Argeș astăzi este un moment important, fiindcă dl ministru Cseke Attila are posibilitatea să cunoască nemijlocit județul Argeș și, mai ales, dorințele noastre de dezvoltare, iar cuvântul și decizia dânsului reprezintă soluții la nevoile pe care Argeșul și argeșeniile au. Fiecare dintre noi, astăzi, indiferent de partidul politic pe care îl reprezentăm, la întâlnirea cu dl ministru, cred că a încercat să dea un singur mesaj, că suntem luptători pentru Argeș și că împreună ne dorim să ducem Argeșul pe primul loc”.

Ion Mînzînă: „De acum încolo, nimistrul o să ne găsească pe la ușa dânsului, în audiențe”

Președintele CJ Argeș, Ion Mînzînă a fost întrebat dacă este mulțumit de investițiile derulate în județ. „Încercăm să identificăm soluțiile prin care să trecem prin această perioadă, pe care toți o considerăm ca fiind una cu greutăți. Dacă în aceste momente nu ne demonstrăm capacitatea ca să trecem peste ele, înseamnă că nu suntem conducători. Identificăm împreună cu dânsul și împreună cu CNI-ul și împreună cu Ministerul Dezvoltării, cu care avem o relație foarte bună. Toate proiectele derulate prin Ministerul Dezvoltării. Am mai avut posibilitatea să ne auzim la întâlniri oficiale cu președinții Consiliilor Județene. Eu cred că, așa cum ne-a spus domnia sa de fiecare dată, dorește o colaborare cu toate județele României, cu toate UAT-urile din România, în măsura în care posibilitățile îi vor permite. Multe dintre discuții au fost cu ușile închise, doar cu actorii principali. Să știți că există nemulțumiri și în rândul unor UAT-uri pentru că anumite lucruri nu se pot duce la bun sfârșit. Iar dânsul a avut tăria astăzi să le spună „domnilor, încercăm să identificăm, dar, la această oră, nu există soluție pentru solicitarea dumneavoastră”. Ceea ce e mai corect să spunem. E clar că suntem mulțumiți și, de acum încolo, o să ne găsească pe la ușa dânsului, în audiențe, să încercăm să ducem la bun sfârșit ce ne-am propus în județul Argeș. Pentru că acest lucru a fost spus de toți factorii politici din județ la întâlnirile care au avut loc, unde s-au ridicat probleme strict pentru județul Argeș”.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită