Jandarmii argeșeni: ce reguli trebuie să respecte participanții la miting

de | 30.03.2021 18:51 | Actualitate

Jandarmii argeșeni anunță că, alături de polițiști, vor asigura în continuare condițiile de siguranță pentru exercitarea dreptului constituțional la liberă exprimare și vor urmări permanent respectarea de către participanți a prevederilor legale. Permanent, pe timpul desfășurării acestor manifestații, echipele de dialog ale Jandarmeriei vor aduce la cunoștința participanților prevederile legale în vigoare, precum și consecințele legale ale nerespectării acestora. De asemenea, prin intermediul unui comunicat de presă ei enumeră regulile de urmat pentru participanții la miting.
Astfel,  în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile H.G. nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu 14 martie 2021, organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă, cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, în condițiile declarării conform Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice (republicată), cu respectarea următoarelor măsuri:
a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană acolo unde este posibil;
d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2.
De asemenea, reamintim tuturor cetățenilor faptul că este interzisă participarea la manifestații publice cu arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare sau orice alte obiecte care se pot utiliza în acțiuni de violență.Pentru nerespectarea normelor legale se vor face demersuri pentru angajarea răspunderii juridice in una din formele prevazute de lege, respectiv contraventionala, civila sau penala, in raport cu cadrul normativ incalcat.
“Recomandăm cetățenilor să respecte prevederile legale pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19 și a celorlalte norme legale în domeniul ordinii și liniștii publice, asigurându-i totodată că vom manifesta echilibru, echidistanță și fermitate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, asigura IJJ Argeș.
Citește și Mesajul polițiștilor referitor la protestatarii din Pitești

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii