Web Analytics

8 martie – Ziua internațională a femeii 

de | 8.03.2021 09:42 | Cultură, Actualitate

    Originile  acestei  sărbători pot fi comparate cu cele ale unui curs de apă, cu mai multe izvoare. Se pare ca  prima dată s-a vorbit despre o zi națională a femeii în anul 1909, la o întrunire a Partidului Socialist din Statele Unite ale Americii, când mai bine de o sută de femei invitate la respectiva întrunire au hotărât  să sărbătorească o zi  a femeii în ultima duminică a lunii februarie, în contextul în care femeile luptau pentru drepturi egale cu bărbații și pentru dreptul de vot.
Necesitatea unei zile dedicate femeii, care să fie sărbătorită la nivel internațional, a fost evocată în anul 1910, la Copenhaga, în cadrul Internaționalei Socialiste, fără însă a se stabili o dată exactă a acesteia.

Citește și: Romsilva va planta circa 20 milioane de puieți forestieri în campania de împăduriri de primăvară

 Prima sărbătorire, în mediile de stânga, a Zilei femeii a avut  loc în anul următor.

Autoarea propunerii a fost militanta revoluționară socialistă Clara Zetkin (1857-1933), o intelectuală evreică născută la Wiederau (Saxonia) și moartă la Arhanghelskoie, în fosta U.R.S.S.

De ce tocmai ziua de 8 martie – Ziua Internațională a Femeilor?

     Unul dintre motive (și cel mai invocat) este că în această zi avuseseră loc mai multe demonstrații revendicative ale „femeilor muncitoare“, începând cu o grevă a țesătoarelor new-yorkeze din 1857.
     Pornind însă de la originea etnică a Clarei Zetkin, mai mulți autori sunt de părere că ea s-a gândit la sărbătoarea de „Purim” (foarte apropiată calendaristic de data de 8 martie), care rememorează un cumplit masacru (după tradiție, 75.000 de morți – bărbati, femei și copii) întreprins  de persani asupra poporului iudeu aflat în exil. Personajul-cheie al evenimentului este tocmai o femeie, vicleana Estera, devenită întruchipare biblică a eroismului feminin evreiesc. Estera, eroină celebră și în Vechiul Testament din Biblia Creștină, nepoata lui Mardoheu, unul dintre evreii luați captivi de Nabucodonosor, regele Babilonului, după cucerirea Ierusalimului. Devenind soția lui Artaxerxe, ea a scăpat pe evrei de nimicire. Este sărbătorită de evrei la sărbătoarea Purim.

Citește și: Pfizer face concedieri în Belgia și transferă o parte din activități în România

În anul 1917, femeile ruse au semnat actul de naștere al actualei zile dedicate femeii, respectiv ziua de 8 Martie.

Este și motivul pentru care, de cele mai multe ori, s-a produs asocierea zilei de 8 Martie cu comunismul.

De fapt femeile ruse, care pierduseră foarte mulți bărbați pe front, au organizat un miting în care au militat pentru pace și pentru pâine. Era sfârșitul iernii, fuseseră trei ani de război și foamete. Acest miting s-a întamplat în ultima duminică a lunii februarie, dar în Calendarul Iulian.

Când s-a făcut trecerea spre Calendarul Gregorian, ziua aceasta a fost chiar 8 martie și a fost consfințită de Adunarea Națiunilor Unite, printr-o rezoluție, în anul 1977. Nu a fost asumată niciodată de nicio instituție religioasă.

Conform documentelor, în Romania 8 Martie a fost impusă, în contextul vremii, de regimul comunist.

Citește și: Bucureștiul a intrat în scenariul roșu pentru o perioadă de 14 zile

Specialiștii spun că sărbătoarea a prins foarte mult, pentru că nimeni nu avea nimic împotriva celebrării unei zile a femeii. În prezent, ziua femeii este celebrată în majoritatea țărilor din Europa și în SUA, în funcție de ceea ce fiecare popor înțelege prin această sărbătoare. În Anglia, spre exemplu, ziua este marcată de marșuri, întruniri, prin care este rememorată lupta femeilor pentru obținerea de drepturi civile și politice. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii