Web Analytics

Sărbătoarea Sfântului Valentin, zi a iubirii și a darurilor

de | 14.02.2021 10:38 | Cultură, Actualitate

În ziua de 14 Februarie a anului 269 – moare decapitat,  după ce a fost torturat, Sfântul Valentin.

Citește și: Planetariul din cadrul Muzeului Județean Argeș s-a redeschis publicului

Valentin, fost episcop în Interamna (azi: Terni, Italia),  a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.

Potrivit legendei el ar fi cununat păgâni cu creștini, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui, vindeca bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270).

În închisoare, el se împrietenește cu fiica temnicerului și o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuției sale –14 februarie 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care însă nu o semnează.

În anul 496, Papa Gelasius schimbă data sărbătorii păgâne a dragostei, Lupercalia, de la 15 la 14 februarie. Biserica înțelegea că nu este nimic rău în a sărbători dragostea și combătea doar credințele păgâne, care aduceau o insultă la adresa divinității.

Citește și: Elevii revin în şcoli cu ghiozdanul plin de… reguli, dezinfectant şi măşti

Lupercalia s-a sărbătorit în continuare, dar aceasta a rămas marcată ca ziua Sf. Valentin. Astfel, Valentin a început să fie cunoscut ca fiind protectorul îndrăgostiților.

Când avea loc Lupercalia, sărbătoarea păgână, se obișnuia să se scrie numele tuturor fetelor nemăritate, care apoi se introduceau într-o cutie. Apoi, fiecare bărbat extrăgea câte un astfel de bilețel, iar fata aleasă devenea iubita lui pentru un an întreg.

O practică similară a prins contur începând cu secolul al 14-lea. În ziua de 14 februarie, fiecare băiat alegea o fată care-i devenea iubită pentru o zi.  Aceasta se făcea pentru a corespunde cu credința că împerecherea păsărilor (simbolul primăverii) are loc de ziua Sf. Valentin.

Citește și: Sondaj de opinie: Percepția publică asupra vaccinării. Încrederea românilor în vaccinarea anti COVID-19

În Europa occidentală și S.U.A., pe 14 februarie este sărbătorită ziua sfântului Valentin, zi a iubirii și a darurilor.

În ultimele decenii, această sărbătoare s-a răspândit și în țări necatolice sau neprotestante din întreaga lume.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii