Web Analytics

Ministrul Educației, conferință cu toți inspectorii școlari: „Rămân valabile adeverințele medicale din primul semestru”

de | 4.02.2021 15:49 | Actualitate

Ministerul Educației a lansat un prim draft al ordinului comun privind redeschiderea școlilor în format fizic din 8 februarie și a organizat astăzi o videoconferință cu inspectorii școlari județeni, în care au discutat despre măsurile de prevenție. Aproximativ 2,4 milioane de elevi vor începe școala în actuala variantă, a scenariului verde. 

Sunt multiple măsuri în draft, dar sunt și lucruri care lipsesc, a spus ministrul Sorin Câmpeanu. „Spre exemplu, nu e precizat nivelul de la care, din perspectiva numărului de cadre didactice, numărul de angajați, se ia decizia de suspendare a cursurilor într-o școală. Lucrurile diferă – sunt școli cu o clădire, altele cu 2-3-4. Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății pentru a vedea care e decizia cea mai corectă”, a mai spus ministrul.
În timpul conferinței, a fost abordat și subiectul transportului școlar, care poate fi factor de transmitere a virusului, însă autoritățile locale au competențe în această privință. „Folosesc această ocazie pentru a face un apel la comunitățile locale, care partajează responsabilitatea împreună cu școala, în ceea ce privește transportul școlar. Posibilitatea de infectare este foarte crescută tocmai pe parcursul transportului. Dacă la transportul local nu avem competențe directe, deși o să facem apel către autoritățile locale pentru ca, de exemplu, să încercăm să rezervăm mijloace de transport pentru elevi, lucrul acesta s-a făcut în alte state. Este sigur că transportul școlar intră sub autoritatea școlii și a autorității locale. Acolo trebuie luate toate măsurile de precauție pentru ca transportul elevilor să nu constituie un factor important de transmitere a bolii”, a precizat Sorin Câmpeanu.

Scenariile au fost preluate din vechiul ordin. „În momentul de față, în Hotărârea CNCSU de ieri, scenariul galben este între 1 și 3 la mie, scenariul verde este sub 1 la mie și cel roșu este peste 3 la mie (rata de incidență, n. red.). În alte domenii, scenariul verde merge până la 1,5 la mie. Există propunerea de armonizare între aceste scenarii, în așa fel încât indiferent de domeniu să vorbim de același scenariu. Această armonizare va genera un număr mult mai mare de elevi care vor începe școala, pentru că mai multe localități se vor regăsi în scenariul verde în care toate școlile sunt deschise. În această variantă, am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe școala teoretic”, a declarat Ministrul Educației, la videoconferința cu inspectorii școlari.

Citește și Situația epidemiologică din județul Argeș-Covid-19

Ministrul a mai spus că adeverințele medicale ale elevilor vor fi luate în considerare și în format electronic, iar adeverințele medicale din primul semestru rămân valabile.

Dacă elevul prezintă simptome, nu se prezintă la școală

Există solicitarea de a se introduce limita de la care se ia în considerare suspendarea activității în întreaga școală. „În proiectul de ordin este prevăzută închiderea clasă cu clasă la apariția de 2 cazuri în învățământul gimnazial și liceal și la apariția unui singur caz pentru preșcolari și învățământul primar”.

În situația în care un elev prezintă simptome, acesta nu se prezintă la școală și nu se pun absențe sau se pun motivate. „Poate ar trebui mai clar precizate acele situații în care dacă elevul prezintă simptome, recomandarea să fie inclusiv la nivelul ordinului, de a nu se prezenta în colectivitate. În situația în care prezintă simptome, nu se prezintă la școală, nu se pun absențe sau absențele sunt motivate”.

Ministrul: „Din momentul în care DSP-ul ia cunoștință de existența unui caz, ideal ar fi ca în 24 de ore să se cunoască în școala respectivă”

Ordinul prevede că DSP-urile anunță un caz de COVID dintr-o unitate școlară.
„Știu că DSP-urile nu au anunțat întotdeauna cu celeritate numărul de cazuri pozitive dintr-o scoală sau universitate. Aș vrea să impunem și un termen până la care DSP-urile anunță, 48, dacă nu chiar 24 de ore. Din momentul în care DSP-ul ia cunoștință de existența unui caz, ideal ar fi ca în 24 de ore să se cunoască în școala respectivă, pentru a se anunța și a se lua într-un mod eficient măsurile care se impun. Am avut și situații în care, deși cazurile pozitive erau cunoscute, măsurile au fost luate după multe zile, deci într-o manieră neeficientă. Dacă vom avea acordul Ministerului Sănătății, vom trece un termen de 24 de ore pentru ca fiecare școală să fie anunțată de cazurile din instituția respectivă, elevi și cadre didactice”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii