Web Analytics

11 Septembrie 2001. Au trecut 20 de ani de la atentatele din SUA

de | 11.09.2021 10:38 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

În ziua de 11 Septembrie 2001, la ora 8.46, un avion de pasageri lovea în plin turnul de nord al complexului World Trade Center, din New York.

La început, lumea a crezut că era vorba doar de un accident, dar un sfert de oră mai târziu, un alt avion s-a zdrobit de al doilea turn al complexului.

Din acel moment, a fost clar că Statele Unite erau ţinta unui atac terorist fără precedent. Peste 3000 de oameni și-au pierdut viața în urma acestui atac. 

 Citește și: 11 Septembrie 1989 – Cortina de fier se prăbușește în Ungaria, refugiații est-germani trecând liber în Austria

Al treilea avion a lovit clădirea Pentagonului, de lângă Washington. Cel de-al patrulea s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au revoltat împotriva teroriştilor. Cu preţul vieţii, ei au reuşit să-i facă pe teroriști să-şi rateze ţinta care era, probabil, Casa Albă sau Congresul.

Între timp, Turnurile Gemene de la World Trade Center – pe atunci, cele mai înalte clădiri din New York – s-au prăbuşit pe rând, surpate din cauza incendiului declanşat de impactul avioanelor.

Ancheta a stabilit că teroriştii arabi au preluat, îndată după decolare, controlul avioanelor, pe care le-au transformat în bombe zburătoare. Ei i-au ucis pe piloţi cu nişte simple cuţite de tăiat hârtia, s-au instalat la comenzi şi au îndreptat aeronavele asupra ţintelor.

Mai târziu s-a aflat că urmaseră cursuri de pilotaj chiar în Statele Unite, fără să fie deloc interesaţi de tehnicile de aterizare, ceea ce ar fi trebuit să dea de gândit agenţilor federali.

Urmele complotului au dus, repede, spre reţeaua al-Qaida şi Osama bin Laden.

 

Citește și: Un profesor din Piteşti reclamă că este taxat la canalizare pentru apa folosită la udarea grădinii

În replică, Statele Unite au lansat, o lună mai târziu, ofensiva din Afganistan, baza reţelei teroriste.

O înregistrare descoperită într-o casă afgană a confirmat că Bin Laden era dinainte informat de atentatele de la 11 septembrie.

În diferite mesaje, el le-a adus elogii teroriştilor, dar şi-a recunoscut implicarea abia după trei ani, când a dezvăluit că ordonase, personal, atacul.

Ziua de 11 septembrie a fost declarată, printr-un decret al presedintelui american, Ziua patrioților

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii