Web Analytics

11 Decembrie 1861 Proclamația de la Iași

de | 11.12.2019 09:54 | Actualitate, Cultură

 

11 Decembrie 1861 este data la care domnitorul Alexandru Ioan I Cuza a rostit Proclamaţia privind îndeplinirea unirii şi înfiinţarea naţiunii române.

Ca urmare, s-a trecut la unificarea guvernelor și a Camerelor celor două Principate. La 22 ianuarie 1862 s-a format primul guvern unic al Principatelor Unite, condus de Barbu Catargiu; Parlamentul unic își va deschide lucrările la 24 ianuarie 1862, în care Al. I. Cuza proclamă Unirea definitivă a Principatelor, iar orașul București devenea capitala acestora. Comisia Centrală de la Focșani își va inceta activitatea.

 

Proclamaţia de la Iaşi a domnitorului Alexandru Ioan I Cuza către naţiune, din 11 decembrie 1861, prin care se aduce oficial la cunoştinţă că:

 

„Unirea este îndeplinită.

Naţionalitatea Română este întemeiată.

Acest fapt măreţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldură de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor.

Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor.

În zilele de 5 şi 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn.

Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie.

Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări.

Să trăiască România!”

 

Iaşi, la 11 decembrie 1861.

 

Alexandru Ioan I

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii